Yazı Detayı
22 Nisan 2022 - Cuma 01:17
 
Metropolden Köye, Köyden Mezraya
Muhammet BİNİCİ
info@muhammetbinici.com
 
 

METROPOLDEN KÖYE, KÖYDEN MEZRAYA

İstanbul Bu Gidiş Nereye?
 

Eski İBB Başkanı Rahmetli Kadir Topbaş, göreve geldikten sonra yaptıkları “Ulaşım Master Planı” hayata geçtiğinde, İstanbul’un dünyanın hatırı sayılır metro hatlarından birine sahip olacağını vurgulayarak, şunları söylemişti: “New York’un 800, Londra ve Tokyo’nun 500, Paris’in 400 kilometreye ulaşan metro ağlarını dikkate alırsak, 2019 yılı sonrasında dünyada New York’tan sonra en büyük metro ağına sahip 2’nci kent, İstanbul olacak. Bu bir hayal değil, bu bir proje. Adım adım uygulamaya koyuyoruz. Yerin 30-40 metre altında 24 saat esaslı olarak çalışan İstanbul’u demir ağlarla ören, alın teri döken insanlarımız var. Kendilerine teşekkür ediyorum, bir tarih yazıyorlar” demişti. Bu tarihin asıl kahramanı ise kendisi olmuş ve İstanbul’a 24 saat hizmet veren ve en ücra ilçesine kadar giden demir raylar ile örmüştür.
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kendi öz bütçesi ile kilometresi 100 milyon lira civarında olan böyle bir yatırımı İstanbulluların kendisine emanet ettiği bütçe ile ortaya koymuş, konuşmasında şu sözler ağzından dökülmüştür: Bir söz var, ‘Yüreği yanmayanın gözü yaşarmaz.’ diye. Bizim derdimiz; bu kent, bu ülke hak ettiği yere gelsin. Artık İstanbul’da ulaşım rayına oturuyor. Artık ulaştırma sistemi ağırlıklı olarak raylı sistemler dönemine başlıyor. Bireysel araç kullanma dönemi bitecek. Toplu ulaşım devrimi yapılacak. ” Gerçekten büyük bir başarı olarak kabul ettiğimiz bu yatırımlar, dünyada gittiğimiz her toplantıda bizlere soruluyor ve aldıkları cevaplar karşısında hayranlıklarını gizleyemiyorlar.” Demişti.
 

Kadir Topbaş 2004’te göreve başlarken önce Ulaşım Master Planı’nı hazırlamak suretiyle kentin geleceğini tasarladı. İstanbul’un herhangi bir noktasındaki insanımızın bu kentteki yaşamını kolaylaştırma adına adımlar atmaya çalıştı. Bir şehrin medeniyet ölçüsü, o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanım oranına bağlı olduğu gerçeği ile bireysel araçlar yerine toplu taşıma dönemini başlatarak İstanbul’u medeni bir şehir haline getirdi. Bir başka boyuttan baktığımızda da toplu taşıma araçları insanlarımızın sosyalleşme yerleri haline geldi.
 

Metro, kentin hayatıdır. Çünkü saatte 50-70 bin insanı tek yönde taşıyan tek toplu taşıma aracıdır. Bu kadar büyük projeleri belediye bütçesiyle yapmış başka bir ülke ve şehir dünya tarihinde henüz yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2004 tarihinden itibaren kendi bütçesi ile kilometresini o günkü zor şartlar ve ekonomik göstergeler ile 100 Milyon TL’ye yapmayı başardı ve İstanbul’a metroyu ve diğer toplu taşıma araçları olan “Metrobüs”ü hızlı ve ucuz ulaşım olarak vatandaşlarımızın kullanımına sundu. Birileri için hayal olanlar gerçek oldu.

Ve şimdi 2022’deyiz. Kadir Topbaş döneminde yapılan bu metrolar ve toplu taşımalar 2021 itibari ile


"Raylı Sistem" olarak toplamda; yüzde 20 payı ile günde 1 Milyon 610 bin 154 kişi taşıyor.


Raylı sistemlerin hizmetteki payları ve taşıma kapasitelerine şöyle ayrı bir bakalım..


Metro/ Hafif Metro olarak yüzde 11 hizmetteki payı ile 881 bin 752 kişi

Tramway yüzde 5 hizmetteki payı ile 407 bin 627 kişi

Teleferik/ Nostaljik Tramway / Tünel / Finiküler yüzde 0,8 hizmetteki payı ile 17 bin 131 kişi

TCDD (Marmaray) yüzde 4 payı ile 303.644 kişiye hizmet veriyor.


Karayolu olarak toplamda; yüzde 78 hizmetteki payı ile 6 milyon 314 bin 718 kişi


Yine karayolu taşımacılığının hizmetteki payları ve taşıma kapasitelerine şöyle ayrı ayrı bir bakalım..
 

İETT Otobüs/ Metrobüs : yüzde 78 hizmetteki payı ile 1 Milyon 162 bin 50 kişi

Özel halk otobüsü yüzde11 hizmetteki payı ile 877 bin 5 kişi

Otobüs A.Ş: yüzde 5 hizmetteki payı ile 421 bin 152 kişi

Minibüs: yüzde 15 hizmetteki payı ile 1 milyon 243 bin 294 kişi

Taksi / Taksi- Dolmuş: yüzde 21 hizmetteki payı 1 milyon 727 bin 999 kişi

Servis: yüzde 11 hizmetteki payı ile 883 bin 218 Kişi taşıyor
 

Deniz Yolu taşımacılığı toplam olarak hizmetteki yüzde2 payı ile payı ile 128 bin 958 kişi olarak şekilleniyor.
 

 İDO: yüzde 0,2 hizmetteki payı ile 3 bin 261 kişi

Şehir Hatları: yüzde 1 hizmetteki payı ile 64 bin 138

Özel Tekne Motor: yüzde 1 hizmetteki payı ile 61 bin 559 kişiyi taşıyor.
 


2021 istatistik verilerine göre sadece raylı sistem ve metrobüs olarak İstanbul’da günde 3 milyona yakın kişi bir yerden bir yere seyahat ediyor.


2004 de böyle bir geliri olmayan İBB günde kilometresini 100 milyona tünel açabiliyor da şimdiki İBB açılan imar edilen metroları ve metrobüsleri bu kadar geliri olmasına rağmen neden yönetemiyor. İmamoğlu hazıra konduğu bu nimetleri neden sevk ve idare edemiyor?


Kadir Topbaş döneminde yapılan teknolojik alt yapıların hepsi hemen hemen çökmüş durumda, akıllı durakların birçoğunun üzerinde barkodlar yok. Barkod olan duraklarda bulunan sistemi kullandığınızda otobüs ile iletişim kurmanın imkânı yok. Otobüs geliş gidiş saatlerini göremiyorsunuz.  Bakımsızlıktan ne metrobüsler ve otobüsler yollarda kalıyor. Otobüs ve metrobüslerde amortisör ve yay kalmamış taş gibi yere vura vura gidiyor. Kimi otobüs ya yanıyor, frenleri tutmuyor durağa dalıyor başınıza ne gelecek bilemiyorsunuz!

 

Diğer yandan bin bir vaatle İstanbulluları aldatarak göreve gelen İmamoğlu: “12 yaş altı bütün çocuklara ulaşımı ücretsiz yapacağız. 0-4 yaş arasındaki çocuklara anneleri ile birlikte İstanbul ulaşımını ücretsiz hale getireceğiz. İlk yarım saat içiresinde yapılan tüm aktarmaları ücretsiz yapacağız. 25 yaş altındaki öğrenci olmayan tüm gençlerimize ulaşımda yüzde 40 indirimden faydalandıracağız. Açlık sınırı altındaki ailelere; ekmeğe, süte ve damacana suya para ödemeyecekler. İstanbul’da geçim sıkıntısı olan her aileye 200 TL’den 2020 TL’ye kadar aylık maddi destek sağlayacağız. Açacağımız kreşlerde aynı zamanda 3 bin kadına da ayrıca istihdam sağlayacağız.” Dedi. Yukarıda sıraladığım püsküllü vaatlerinin sadece konumuzla ilgili olanları.. Hiçbiri yapılmadığı gibi ulaşıma yapılan zamlar öğrencilerin, gençlerin kısaca vatandaşlarımızı canından bezdirdi. Bu yetmedi gece metro, metrobüs, otobüs seferlerini iptal etti. Ve ücrette çift tarifeye geçti. Ramazan ayında bile Müslümanlar şu mübarek günde bir yerden bir yere teravihten sonra gitmesi mümkün değil.


Kısaca İstanbul, mimari, dini, kültür, nüfus, ekonomi, tarih, medeniyetler bakımından bir metropol şehirdir. Daha doğrusu başkent kıvamında bir şehirdi. İşten anlamayan liyakatsiz acemilerin elinde bir taşraya/mezraya dönüştü. İki aydır özellikle toplu taşımayı kullanıyorum. Otobüse binip, yapılan zammı, hele hele gece çift tarife üzerinden alınan ücreti iliklerine kadar hisseden vatandaşın artık dolmuşla olmazsa yürüyerek gideriz diyen insanların feryadı yüreğimi parçalıyor!..


İstanbul halkı ulaşımda bu sorunları yaşarken Sayın İmamoğlu kendi ulaşım problemini gidermiş. Nasıl mı?


Basından elde ettiğimiz bilgiye göre Çevre 1 isimli gemi makam aracı olarak Sayın İmamoğlu’nun emrine tahsis edilmiş. Çevri 1 adlı geminin yakıt ve işletme masrafları düşünüldüğünde İstanbul halkına ne büyük bir masraf açıldığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyetinde hiçbir makam saltanat yeri değildir. Sayın İmamoğlu israfta ve savurganlıkta ölçü tanımaz bir hale gelmiştir.


Bu gidişle Ramazan ayında teravih namazından sonra ya da işinden mesai yaptıktan sonra evine gidemeyen vatandaşı bitmek bilmeyen çilesi devam edecek gibi gözüküyor!..   


İstanbul lider bir şehir olacaksa ulaşım 24 saat aralıksız kesintisiz sürdürülmeli, ana yollarda ulaşım hizmetleri sabaha kadar yapılmalıdır. Bu hizmet İstanbul’u marka şehir haline getirecektir. İmamoğlu bunu yapabilir mi? Bizce yapamaz. Çünkü doğru söylemiyor (seçim vaatleri ortada) reklamlarla halkın gözünü boyayarak halkın aldatılacağını zannediyor. Hâlbuki “ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.”


Sayın İmamoğlu, vatandaş sizin durmadan konuşmanızı değil verdiğiniz sözleri tutmanızı ve size teslim ettiği “Kutsal Emanet”e sahip çıkmanızı ve artık İstanbul’a, İstanbulluya hizmet etmenizi bekliyor.


Reklama değil icraata ihtiyacınız var!

 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN
https://www.bncmedyahaber.com/haber-milli-sinema-ve-adanIs-kutsal-kavga-7665.html

 

 

 

 
Etiketler: Metropolden, Köye,, Köyden, Mezraya, ,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
11 Nisan 2024
Dönüşüm rüzgarı: Bir halkın direnişi ve gelecek arayışı
05 Nisan 2024
Siyasi Liderlerin Eğitim ve Nitelik Seviyesinin Toplum Yönetimindeki Önemi
25 Mart 2024
Moskova'daki Terör Saldırısı ve Biyolojik Savaşın Gölgesinde Dünya: 4. Dünya Savaşı'nın Ayak İzleri
23 Mart 2024
Geleceğimizin Kıyameti “Asbest,” Sıfır Atık ve Kentsel Dönüşümün Karanlık Yüzü
15 Mart 2024
Gökdelenlerin Gölgesindeki İroni: Depremler, Sıfır Atık ve Kentsel Dönüşüm
03 Mart 2024
Zihinsel esaret: Afyonların ardındaki gerçek tehlike ve islami değerlere sadık kalma çağrısı
21 Şubat 2024
Görünmeyen Düşman: Kutuplaştırma ve İdeolojik Savaş
15 Şubat 2024
Dikey Yapılaşma ve Mahalle Kültürünün Erozyonu: Bir Hikâyenin Ardında Saklı Öğütler ve Tehlikeler
11 Şubat 2024
Alın Size Mektup!.. Alın Size Belge!.. İşte Danya’nın Mektubu Filistin’in ve Danya’nın Sessiz Çığlığı!..
21 Ocak 2024
TFF’nin Sponsorluk Skandalı, Futbolda Çizgi Aşımı ve Toplumsal Bilinç Uyarısı!..
15 Ocak 2024
Çifte Standartlar ve Sessiz Çığlık - Epstein Davası Üzerinden İslam Dünyasına Sesleniş
01 Ocak 2024
Süper Kupa Olayları ve Ardındaki Sorular - Türkiye Futbol Federasyonu, Protokol Detayları ve Toplumsal Dinamikler
31 Aralık 2023
Yılbaşı Kutlamalarının Dini Perspektiflere Göre Derinlemesine Analizi
24 Aralık 2023
Teğmen Krizi ve Askerlik Anlayışı: Geçmişten Günümüze Derin Bir Bakış
09 Aralık 2023
Balfour Deklarasyonu ile Başlayan Filistin'in Kırık Hikâyesi
07 Aralık 2023
Abdülhamit ve Herzl Penceresinden Yahudilerin Filistin Toprakları Üzerine Kirli Planı
19 Kasım 2023
II. Haçlı Seferi, Anadolu Selçuklu Direnci, Haşhaşilerin Kiralık Savaşı, Papa'nın Kaygıları ve Nûreddin Mahmud Zengî'nin Zaferi
01 Mart 2023
SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA DOLAŞAN DEPREM YALANLARI
18 Şubat 2023
Yaşarken Enkaz Haline Gelenleri Kim Kurtaracak?
02 Ekim 2022
Oysa ülkeyi yönetenlerin Hz. Ömer olması gerekmiyor muydu?
10 Haziran 2022
BATI ile yatıp, BATIL ile kalkmak: KURAN-I KERİM’E TEKME ATMAK!..
02 Mayıs 2022
Ramazan Ayında Şehvetin Azması (!)
30 Nisan 2022
GELENEKSEL TABİR İLE “İB..LİK” VE FUHŞİYAT NASIL MEŞRULAŞTIRILIR?
20 Nisan 2022
MİLLİ SİNEMA ve ADANIŞ KUTSAL KAVGA
22 Mart 2022
Madenlerimiz Yeni Teknolojilerin Hammaddesi & Bizi Bekleyen Tehlikeler
10 Mart 2022
DİLİPAK, MAHKEMEDEKİ SAVUNMASINDA “ASLINDA SAVUNDUĞUM KİŞİLER TARAFINDAN SUÇLANDIM.”
04 Şubat 2022
METAVERSE (SANAL GERÇEKLİK)
30 Ocak 2022
KÜRESEL SALGIN İNSANLIĞI ÇARESİZLİĞE SÜRÜKLÜYOR!..
23 Ocak 2022
YAHUDİLİĞİN VE SABATEİZMİN TÜRKİYE’DEKİ YANSIMALARI
16 Ocak 2022
Eşcinseller Neden 20 Yıl Daha Az Yaşıyor!..
05 Ocak 2022
9 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ'NDE İSLAMİ EĞİTİM
29 Ağustos 2021
Göç ve Göçmen Meselesi
20 Ağustos 2021
1 Teklifim Var!.. Hem 500 Kat Fazla Verim Elde Edelim! Hem de Ormanlarımız Geri Gelsin!
14 Temmuz 2021
Bilişim Suçları ve Banka Kartları Dolandırıcılığı -2-
13 Temmuz 2021
Bilişim Suçları ve Banka Kartları Dolandırıcılığı -1-
01 Temmuz 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -IV-
27 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -III-
26 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -II-
21 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -I-
28 Mayıs 2021
Filistin Meselesi ve Tarihten Günümüze Yahudiler!.
26 Mart 2021
Tek Kuşak Tek Yol Projesi ve Çin Hegemonyası
14 Mart 2021
Hayvanlar Alemine Dönüş
11 Şubat 2021
Tehlike'nin Farkında mısınız? Dünyada - Türkiye'de ETCEP Uygulaması ve Topluma Yansıması
21 Ocak 2021
Şimdi Dünyayı Ne Bekliyor?
15 Ocak 2021
Kurtuluşa Giden Yolculuk BENİM AİLEM -1-
19 Aralık 2020
Benim Ailem
16 Aralık 2020
Küresel Soykırım
10 Ekim 2020
Dil (Ses) Eğitimi
12 Temmuz 2020
Tarihsel ve Stratejik Anlamda İstanbul’un Girit ve Diğer Depremlerle Bağlantısı - Büyük İstanbul Depremi
09 Temmuz 2020
Dikkat!.. Yeni Tehlikenin Adı Mavi Bebek (Blue Baby)
08 Temmuz 2020
bncmedyahaber.com Yazarı Muhammet Binici Kimdir?
Haber Yazılımı