Haber Detayı
07 Mayıs 2022 - Cumartesi 10:42
 
FDA, kan pıhtısı riski nedeniyle J&J'nin COVID-19 aşısını kısıtladı
WASHINGTON (AP) - Perşembe günü FDA, devam eden nadir ancak ciddi kan pıhtılaşması riski nedeniyle Johnson & Johnson'ın COVID-19 aşısını alabilecek kişileri kesinlikle sınırlandırdı.
SAĞLIK Haberi
FDA, kan pıhtısı riski nedeniyle J&J'nin COVID-19 aşısını kısıtladı

Perşembe günü FDA, ciddi kan pıhtılaşması riski nedeniyle Johnson & Johnson'ın COVID-19 aşısınına sınırlama getirdi.
 

Gıda ve İlaç İdaresi, aşının yalnızca farklı bir aşı alamayan veya özellikle J&J aşısını talep edemeyen yetişkinlere verilmesi gerektiğini söyledi. ABD'li yetkililer aylardır Amerikalılara J&J aşısı yerine Pfizer veya Moderna aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor.

 

FDA'nın aşı şefi Dr. Peter Marks, ajansın hayatı tehdit eden kan pıhtılarının riskleri hakkındaki verilere bir kez daha baktıktan ve J&J'nin aşısıyla sınırlı oldukları sonucuna vardıktan sonra aşıyı kısıtlamaya karar verdiğini söyledi.
 

Marks, “COVID-19'un ciddi sonuçlarını önlemede eşit derecede etkili görünen bir alternatif varsa, insanların bunu tercih etmesini tercih ederiz” dedi. "Ama bunu söylemeye özen gösterdik-- aşı olmamasına kıyasla-- bu hala daha iyi bir seçenek."
 

Sorun aşıdan sonraki ilk iki hafta içinde ortaya çıkıyor dedi ve ekledi: "Yani altı ay önce aşı olduysanız, bunun bir sorun olmadığını bilerek bu gece rahat uyuyabilirsiniz."

 

Aşı, başlangıçta pandemi ile mücadelede önemli bir araç olarak kabul edildi. Ancak tek doz seçeneği, iki doz Pfizer ve Moderna aşılarından daha az etkili oldu.

 

Aralık ayında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri , güvenlik sorunları nedeniyle J&J'ler yerine Moderna ve Pfizer aşılarını önerdi.
 

Mart ayının ortalarından itibaren, federal bilim adamları, dokuzu ölümcül olmak üzere 60 yan etki vakası tespit ettiler. Bu, 1 milyon J&J iğnesi başına 3.23 kan pıhtısı vakası anlamına gelir. Marks'a göre, ölüm oranının kabaca milyon kişi başına 1 olduğu 50 yaşın altındaki kadınlarda sorun daha yaygın.
 

Marks, FDA'nın, pıhtılaşma riskini artıran doğum kontrol ilaçları alan kadınlar gibi ayrı bir sorunla bağlantılı olmadığından emin olmak için sorunu analiz etmek için fazladan zaman harcadığını söyledi.

 

J&J aşısı, yan etkinin potansiyel “uzun vadeli ve zayıflatıcı sağlık sonuçları” hakkında daha keskin bir uyarı taşıyacaktır.


Yeni FDA talimatlarına göre, J&J'nin aşısı, diğer aşılardan birine şiddetli alerjik reaksiyon gösteren ve ek bir doz alamayan kişilere hala verilebilir. Ajans, J&J'nin aşısının Pfizer ve Moderna'dan mRNA aşılarını almayı reddeden ve bu nedenle aşısız kalacak kişiler için de bir seçenek olabileceğini söyledi.
 

 

https://apnews.com/article/covid-science-business-health-11b4f26de57da9b1b62669c1b2394ab3 7/5/2022 tarihli haberinden tercüme edilmiştir.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: FDA,, kan, pıhtısı, riski, nedeniyle, J&J'nin, COVID-19, aşısını, kısıtladı,
Yorumlar
Haber Yazılımı