|
||
Kem Alet Rol Model Olur mu? | ||
Osman HAZIR / Araştırmacı / Yazar | ||
KEM ALET ROL MODEL OLUR MU?
Doğrudur zaman zaman netameli, sağa sola çekilmeye müsait konularda klavye tıkırdatırım. Sanırım bugün de onlardan birisini yapacağım. Başlığın bir atıf olduğunu anlayan anlamıştır. Eskiler öyle der; Kem aletle kemâlât olmaz. Yani; kötü hatta sıradan aletlerle mükemmellik yakalanmaz. Bu giriş niye? Burada dursun aşağıda belli olur.
Allah’a hamdolsun, Müslüman milletimizin üzerine çöken baskıların kalkması neticesinde; milletimizin çocukları hem dinleri hem de fenni ilimlerle donanarak çağı yakalayabilme imkanlarına teorik olarak kavuştu. Dünyada ve İslam âleminde çok önemli bir örnek olan İmam Hatip okulları, birilerinin kurduğu plan ve tuzakları, yerine hayırlısını ikame eden Rabb’imizin büyük bir lütfudur.
Özellikle 28 Şubat travmasından sonra yaşanan mahrumiyet günlerinin geçmiş olmasına mutlu olmamak, bunun için Allah’a hamd etmemek elbette mümkün değil. Normal Anadolu İmam hatip liseleri, Hafızlık imam hatip orta okulları, Fen ve sosyal Bilimler programı uygulayan proje imam hatip liseleri ve hatta Spor programı uygulayan Spor Proje İmam Hatip liseleri gibi içerik ve program yönünden çok faklı ve zengin imam hatipler açılır oldu.
Doğrusu bu durum hamdedilmeyi mecbur bırakan nimetler ziyafetidir. Bunun şükrünün edası ise bizzat bu imkânların amacına ve Rabb’imizin rızasına uygun kullanılmasıyla olur.
Bu girişten sonra çok daha açık yazmak lazım?
Başta da dediğim gibi buradan sonrası netameli ve sağa sola çekilmeye müsait kısım. Efendim Allah’a hamdolsun; çeşitli programlarla donatılmış İmam Hatip Liselerimiz açılmaya devam ediyor. Yine bunların içerisinde karma eğitim saçmalığının olmadığı Kız İmam Hatip okullarımız da var.
Bununla birlikte okulların açılmasını isteyen, planlayan, bu uğurda mücadele eden “en tepedeki efsane İmam hatiplinin” de istemediği sonuçları doğuracak uygulama hataları yapılmaktadır. Sistemin teorik yapısını kurmak, kâğıt üstünde her şeyi yazmak yetmeyecektir. Zira onu anlayıp, isteyip uygulayacak insan ve kadro ile yola çıkmalısınız.
Ne var bunda sıkıntı nerde?
Sıkıntı şurada; Örneğin siz bir şehirde sadece kızların okuduğu en az üç İmam Hatibe, İmam hatip ruhunu anlayıp uygulayabilecek idareci ataması yapmayı beceremiyorsanız milletin bu kadar heves ve emeği çöpe gitmeye adaydır. Lütfen kimse sağa sola çekmesin, valla şundan bahsediyor demesin. Benim derdim başarının İmam Hatip ruhu ile birlikte verileceği örneklerle yol almaktır.
Ortaokul ve lise döneminde gençlerin modelleme, örnek alma ve rol model edinme özelliklerinin bulunduğu apaçık ortadadır. Nur Suresinden, Ahzab sûresinden ve Rasulullah’ın (sav) sünnetinden tesettürü derslerde öğrenecek bir kız öğrencinin karşısına siz, tesettür emrine uygun giyinen bir tane idareci çıkartamıyorsanız avuntunuz neyle olacak.
Hâlbuki olması gereken; bu okullarda okumak için gelen öğrencilerin dahi tesettür gibi İmam Hatip ruhunun görünür kimliği ile okulda olmalarını sağlamaktır. Denizcilik lisesinde kimsenin itiraz etmeden kurala uyduğu gbi…
Peki ya başarı beklediğiniz bir İmam Hatipte idarecilerden bir tanesi bile ilahiyat mezunu meslekçi değilse neyi kazanırsınız? Meseleyi salt akademik başarı olarak görürseniz diyecek bir şey yok. O zaman ortalıkta “İmam Hatip ruhu” tabelası ile dolaşmayacaksınız. Zira o zaman bu okulların tabelasındaki İmam Hatip yazısını elinizle silmişsiniz demektir.
Bu kadar söz abartı olmadı mı?
Olmadı. Aslında fazlası var eksiği yok. Efendim yereldeki idareciler çözer. İşte mesele oraya kalınca olmuyor. Hatta yakışıksız “kefalet” veballeri bile ortaya çıkıyor.
Efendim atayacak öyle uygun personel yok. Bu söz buz gibi yalan. Zira alternatiflerin olduğu noktalarda dahi aksi görülünce bu cümlenin gerçek olmadığı görülüyor.
Çözüm; Diyanet İşleri Başkanlığına personel alımı olacağında; “Atanmalarında dini öğrenim şartı esas alınan unvanlarda; itikat, ibadet, tavır ve hareketlerinin İslâm törelerine uygunluğunun çevresinde bilinir olduğu şeklinde ortak bir nitelik taşımak" diye bir “Ortak nitelik” aranır.
Ne yani böyle bir nitelik geliştirilip uygulanamaz mı? Kız İmam hatipler için İlahiyat Mezunu meslek dersleri öğretmeni müdür ve idareci şartı mevzuata konamaz mı? Bu kadrolar için sosyal ve ekonomik avantajlar sağlanamaz mı?
Personel yok savının saçmalığını anlamak için; ilahiyatlardan mezun olan öğrencilerin ve Milli eğitime atanan, İmam hatip meslek dersleri öğretmen sayılarındaki cinsiyet dağılımı sonuçlarına bakmak bile yeterlidir.
Üstüne alınmak;
Hani derler ya; kimse üstüne alınmasın benim lafım ortaya. Yok valla kim üstüne alınacaksa alınsın benim lafım sorumlusuna. Üstüne alınması lazımken alınmaktan kaçan da bilsin ki lafım ona.
Emekler heba edilmesin. Sadece akademik başarıya odaklanmanın hazzında boğulunmasın. Böyle bir sorun yokmuş gibi davranıp görmezden gelinilmesin. Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan imam hatiplerin zeki öğrencilerinden İlahiyata giden olmaması konusunda ise ayrıca tefekkür gerektiği de unutulmasın.
Deli saçması mı; Valla İmam hatip konusunda deli olduğumu kabul ediyorum. Bu konudaki duruşum ve tavrım merhum üstadın dediği gibidir;
Kaf Dağı'nı assalar belki çeker de bir kıl
Saçma olup olmadığına gelince aklım başımda hamdolsun. Saçmayla atış yapmam. Tek atarım. İmam hatip hassasiyetimde hiç mütevazi değilimdir.
Bu konudaki duruşuma dair Sözün en güzeli Rabbimizden;
Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır. (Saff Suresi:2-3) çizgisindedir.
İşte bu sebeple bu meseleler çözülene kadar gönül verdiğim siyasal zeminle olan gönül bağımı dondurdum diyebiliyorum.
Zaman geçmeden tedbir alabilenlerden olalım diye dua ile…
Vesselam!
|
||
Etiketler: Kem, Alet, Rol, Model, Olur, mu?, |
|