Haber Detayı
25 Mayıs 2025 - Pazar 12:45
 
Türk ve Müslümanların Bilim ve Medeniyet Yolculuğu (2)
- Uçmak, camı kumdan yapmak, güneş yılını ölçmek... Bunları ilk kim başardı? -İ slam dünyasında botanik, astronomi, psikoloji, mühendislik nasıl bu kadar gelişti? - Avrupa akıl hastalarını yakarken, Müslüman bilginler psikolojik tedavi yöntemleri mi geliştiriyordu? - Hadis alimleriyle mühendisler aynı çağda mı yetişti? Felsefe ile fizik nasıl aynı çatı altına sığdı? - Sabit yıldızların dokuzuncusunun olmadığını 1200 yıl önce kim kanıtladı? - Trigonometri ve modern cebirin temelleri doğudan mı geldi? - İbn-i Firnas gerçekten Wright kardeşlerden 1000 yıl önce uçtu mu? BNC Medya Haber yazarı Halis Özdemir, tarihin tozlu sayfalarındaki bilim öncülerini gün yüzüne çıkarıyor. Yazı dizisinin ikinci bölümünde; düşünce, inanç ve ilmin iç içe geçtiği altın bir çağın izleri sürülüyor. İŞTE YAZININ TAMAMI!..
GÜNDEM Haberi
Türk ve Müslümanların Bilim ve Medeniyet Yolculuğu (2)

Türk ve Müslümanların Bilim ve Medeniyet Yolculuğu (2)

-El-Kindi 796/866; Kaşif, icatlarda bulunmuştur. Felsefe, İzafiyet Teorisi, Meşşai Akımı, Ahlak, Fizik Döneminde öğretmenlik de yaparak bilim insanları yetiştirmiştir.
-Cahiz 777/869; Edebiyat, Fabl, Kelam, Tarih, Siyaset, Ahlak, Sanat, Ticaret, Zooloji, Amonyak keşfi, Antropoloji, Musiki. Cahiz, döneminin modern çok yönlü bilim ve ilim adamıdır.

-İmam Buhari 810/869; İslam hadis din alimidir. Çok sayıda eser vermiştir. Eserleri ve görüşleri ile İslam dünyasının geleceğinde de varlığını sürdürecektir.
-Huneyn Bin İshak 810/873; Tıp, Oftalmoloji, Diş Sağlığı, Tabiat Bilimi, Yunan Süryani ve Farsça dillerinden çeviri eserler 

-İmam Müslim 821/875; Din, Hadis alimidir. sahih-i Müslim'in müellifidir. Çok sayıda öğrenci yetiştirmiş hadis ilmine hizmeti tartışmasızdır.

-Ahmet Bin Musa …/878; Matematik, Astronomi, Sibernetik, Sistem Mühendisliği. Sabit Yıldızlar küresinin 9.sunun olmadığını ispat etmiş, kendi kendine müzik yapan aletler icat etmiştir.

-Ebu Ma’şer El-Belhi 787-886 ; Astronomi, Medcezir, Astroloji, Tarih. Çok sayıda eser vermiş bilime katkı sunmuş önemli kendi icat ettiği hesaplama sistemi bilime katkı sunmuştur.

-İbni-i Firnas 810-888; Mekanik, İlk Uçak, Astronomi, Gökevi, Kimya, Sanat, Kumdan Cam, Kristal Kesme, Şiir, Musiki. Uçakla uçmayı Wright kardeşlerden tam 1028 sene önce gerçekleştirmiştir. Ayrıca İsmail Cevheri 1007 uçuş gerçekleştirmiş, Ahmet Çelebi ise (1623/1640) uçuş gerçekleştirerek Wright kardeşlerden çok önce uçmayı başarmış İslam bilginleridir.

-İmam Davut 817/889; Din, Hadis, Fıkıh alimidir. Müslümanın dini hayatı için dört hadisin yeterli olduğunu söylemiştir.

1-“Ameller niyetlere göredir”

2-“Malayaniyi (gereksiz boş şeyler) terk etmesi, kişinin olgun mümin olduğunu gösterir”

3-“Kendisi için istemediğini, başkaları için istemedikçe kişi Kamil mümin olamaz”
4-“Helal belli, haram bellidir. Aralarında bazı şeyler vardır” 

İslam toplumunda sosyal yapı taşlarından bu hadisleri esas almış öne çıkarmıştır.


-Tirmiz’i 824/892; Din, Hadis, Fıkıh. Özbekistan’ın Tirmiz şehrinde doğmuş büyük alimlerdendir. Diğer İslam alimi ve İslam bilginleri gibi çok sayıda eser bırakmıştır.

-Dinaveri (Ahmet bin Davut) Ebu Hanife 828/896; Botanik, Biyoloji, Tarih, Hadis, Fıkıh, Nahiv, Dil, Matematik, Astronomi, Coğrafya, Kozmografya, Metalurji. Çok yönlü İslam alimi ve bilgini şahsiyettir. Botaniğin babası, bitkilerle konuşan adam olarak bilinir. 

-Sabit Bin Kurra 821/901; Matematik, Trigonometri, Cebir, Geometri, Astronomi, Tıp, Ecza, Felsefe, Din.  Sayılar teorisi mirasından hareketle değişik sonsuz sayılar dizisinin parçası olarak sonsuz sayılar kuramını getirmiştir. Çok sayıda değişik dillerde kitap tercümesi yapmıştır. 

-İbn-i Türk 830/…; Matematik, Cebir, Aritmetik.  Cebirin temelini oluşturmuş ve Harezmi'nin çağdaşı bilim insanıdır. 


-Hasan Bin Musa;  Astronomi, Coğrafya, Dünyanın çevresi, Matematik, Geometri. Günümüzden yaklaşık 1000 yıl önce yaşamış bilim insanı olmasına rağmen Dünyanın çevresinin (ekvatorun) uzunluğunu 39000 km olarak hesap etmiştir. Bu gün ekvatorun uzunluğu 40000 km olarak tespit edilmiştir. 

-Razi 865/….; Kimya, Simya, Alkıl ve Gazyağı, Tıp, Cerrahi, Pediatri, Çiçek/Kızamık hastalıkları, Felsefe. İki yüzden fazla eseri olduğu bilinmektedir. Aslen Türk’tür bütün zamanların en önemli bilim insanı kabul edilir.

-Battani 858/929; Matematik, Cebir, Trigonometri, Astronomi, Güneş sistemi, Zie. Battani son derece hassas radarlar ile güneş yılını ilk defa 365 ve 5 saat 45 dakika olarak hesaplamıştır. Çağımızda güneş yılı son derece gelişmiş cihazlarla 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniye olarak hesaplanmıştır. Battani geometrinin temel kavramları olan sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant, sekant, kosekantı ilk defa kullanan bilim adamı olarak kabul edilir. Kullandığı trigonometri teknikleri batıda 15. asırda kullanılmaya başlanmıştır. 

-Ebu Zeyd El Belhi 849/934; Coğrafya, Tıp, Psikoloji. Akıl sağlığı, akıl hastalığı, İslam psikolojisi gibi tabirler ilk defa kendisi tarafından kullanılmış, akıl hastaları toplumun bir parçası olarak hayatlarını sürdürmüşlerdir. 
Döneminde Avrupa’da akıl hastaları yakılıyordu!

-İmam Ebu Hasan Eş-Ari 875/941; Din, Kelam, Hadis. Ehli sünnetin iki itikat imamlarından birisidir. 

-İmam Maturidi 844/944; Din, Kelam, Tefsir.  İmam Maturidi de itikat alimlerindendir. Semerkant'ın Maturidi köyünde doğmuştur. Nakil yanında akla da önem vermiştir.
 
-Ebu Kamil Şuca 850/950; Cebir, Matematik, Fıkıh. Harezmi'den etkilenmiştir. Özgün çözümler bulmuştur. Linear (birinci dereceden) denklemler, kuadratik (ikinci dereceden denklemler) ve daha üst denklemler ve tam sayı problemlerine çözüm yolları ortaya koymuştur.

(Devam edecek)

YAZARIMIZIN TÜM YAZILARI İÇİN

https://www.bncmedyahaber.com/yazar-turk-ve-muslumanlarin-bilim-ve-medeniyet-yolculugu---1-1161.html

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türk, ve, Müslümanların, Bilim, ve, Medeniyet, Yolculuğu, (2),
Yorumlar
Haber Yazılımı