Haber Detayı
10 Temmuz 2020 - Cuma 16:20
 
Ayasofya Yeniden Cami Oldu! Fetih Şimdi Anlam Kazandı!
Tüm Türkiye hatta tüm Dünya Ayasofya için çıkacak kararı merakla bekliyordu. Beklenen açıklama geldi. Danıştay Ayasofya kararını açıkladı. İstanbul'un Fethi'nin sembolü olan ve bizlere Fatih Sultan Mehmet'in emaneti olan AYASOFYA, artık CAMİ!...
- Haberi
Ayasofya Yeniden Cami Oldu! Fetih Şimdi Anlam Kazandı!

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden hemen bir hafta sonra camii olarak açılan ve Fetihten sonta ilk cuma namazınıın kılındığı Ayasofya Danıştay  kararı ile yeniden cami oldu. Fethin sembolü olan Ayasofya 1934 yılında herkesi şaşırtan Bakanlar Kurulu kararı ile müzaye çevrilmişt. Ayasofya kendi öz yurdunda parya, kendi yurdunda mahsun kalmıştı. Tüm dünyanın gözü şimdi yeniden Ayasfoya'da. Çağ açıp çağ kapatan, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in övgüsüne mazhar olan, devrin en büyük Sultanı, Fatih Sultan Mehmet Han'ın ismini tüm dünya yeniden anıyor. Çünkü Fetih Ayasofya'dır, Ayasofya bizlere Fatih Sultan Mehmet'in emanetidir. Ayasofya'da namaz kılınıcak mı? Ayasofya ibadete açılakacak mı? Ayasofya'da ne zaman namaz kılınıcak? Tüm bu soruların cevabı haberimizde!...

 

Cumhurbaşkanı Erdaoğan Kararı İmzaladı

 

Danıştay 10. Dairesinin kararı ile müze olamaktan çıkarılıp tekrar cami olarak karar verilen Ayasofya için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da da kararname yayınladı. Erdoğan'ın imzaladığı kararname sosyal medya üzerinde "Hayırlı Olsun" notuyla paylaşıldı.Kararnamede,  Ayasofya'nın müzeden camiye dünüstürülmesi ve ibadete açıldğı beliten şu ifadelere yer verildi: "Diyanet işleri Başkanlığı'na devredildiği resmi olarak duyuran kararnamede, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35'nci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmıştır."

 

 

Peki Ayasofya Ne Zaman İbadete Açılıyor?

86 yıl sonra yeniden Cami olan Ayasofya'da ilk namaza ne zaman kılınacak. İşte detaylar;Danıştay kararının  açıklanmasının ardından yıllarca müze olarak faaliyet veren Ayasofya'nın cami olarak hizmet vermesindeki karar çıktı. Durum böyle olunca yapının ibadete açılacağı ve ilk namazın kılınacağı tarih merak ediliyordu. Konuya ilişkin açıklama ise geldi:

 

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya'nın 24 Temmuz Cuma günü açılacağını açıkladı.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmişti. 2 Temmuz'da Ayasofya'nın statüsünün ne olacağını ilişkin Danıştay'da görüşülen duruşma gerçekleştirildi ve karar açıklandı. Kararın ardından Ayasofya Camisi'nin, yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ulusa sesleniş konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ibadete açılan Ayasofya'da ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ayasofya, Yeniden, Cami, Oldu!, Fetih, Şimdi, Anlam, Kazandı!,
Yorumlar
Haber Yazılımı