Yazı Detayı
06 Temmuz 2020 - Pazartesi 04:44
 
Milli Gücün Temeli İstikrar ve Türk Devletleri’nin Durumu
Halil MERT / Strateji ve Yönetim Uzmanı - E. Yarbay
 
 

Milli Gücün Temeli İstikrar ve Türk Devletleri’nin Durumu

 

Milli Güç, ülkeler için bekânın yani ülkenin devâmının teminâtı.

Millî güç, Bir devletin millî menfaatlerini sağlamak ve millî hedeflerine ulaşmak için kullanabileceği maddî ve manevî unsurların tümüdür.

Millî güç unsurları, bir büyük sistemin ayrılmaz parçalarıdır. Unsurlardan herhangi birindeki yetersizlik, “Zincirin gücü, en zayıf halkası kadardır.” kuralınca millî gücü zayıflatır. Ancak şu da unutulmamalıdır. “Cephenin her yerinde güçlü olmaya çalışan Komutan, cephenin her yerinde güçsüzdür.” İyi bir değerlendirme ve analizle Millet ve Milli Devlet gerektiğinde Öncelik ve Güç Yoğunluğu da oluşturulmalıdır.

Millî Güç unsurlarının; politik, ekonomik, askerî, coğrafî, demografik, psikososyal ve kültürel, bilimsel ve teknolojik güç olmak üzere yedi grupta toplayabiliriz. Bu faktörler Maddi gücün unsurlarıdır.  Ancak şu da unutulmamalıdır! Milli Gücün tek bir kaynağı vardır ki O’da milletin kendisidir.

Burada bir tanımdan söz edeceğim size; “İRADE KATSAYISI” Biz buna; “Ortak irade/Milli Kararlılık Katsayısı” demeyi uygun gördük.

Strateji uzmanları bir ülkenin Milli Gücünü hesaplarken, Maddi gücünüzü bu katsayı ile çarpıyorlar. Sonra da Milli Gücünüzü buluyorlar. Yani ülkede insanlarımız birbirine ve ülkesine ne kadar bağlı ise, Ortak irade/Milli Kararlılık Katsayısı o kadar yüksek olacak.

 Ülke insanının tüm manevi değerleri, bu değerlere ve birbirine bağlılığı, gelecekte birlikte yaşama azim ve kararlılığı, ülkedeki siyasi birlik ve kararlılık, katılımcılık, vatandaş memnuniyeti. İnsanların ülkenin geleceğine duyduğu güven ve itimat… Tüm bu manevi değerler, anlayacağınız Çanakkale’de etten duvar olan iradeye biz Ortak irade/Milli kararlılık diyoruz.

Milli Güç için en temel gereksinim istikrâr. Maâlesef ülkelerimizde genel bir güvensizlik ve her an istikrâr konusunda bir sıkıntı çıkacakmış gibi gerginlik var.

Ülkemiz başta olmak üzere Türk Dünyası’nın tüm yurtlarında hep bir istikrarsızlık alanı var gibi.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC..

Tüm Devletlerimizde dış güçlerin yapabilecekleri GNH –Gayri nizâmi harp faaliyetleri, algı yönetimi ile aldatma ve yanıltma faaliyetleri ve FETÖ Unsurları ortak tehdit.

Dağılan SSCB’den bağımsız olan Türk Devletleri’nde üst düzey komutan ve bürokratların tamamı Rusya’da okumuş kişiler. Rusya ile ilişkileri devletlerinin farklı politikalarına rağmen devâm ediyor. Tamamında Rus ve Gayrimüslim azınlıklar var.

Demokrasileri, insan hakları deneyimleri zayıf. Rüşvet temel memnûniyetsizlik sebeplerinin başında geliyor.

Türk Milli Şuuru henüz oluşmadığı için, ülkenin aslî unsuru olan Türk Unsur dışındaki Türkler ve Müslümanlar kendisini azınlık gibi görüyor. Maâlesef zaman zaman da aralarında kavgalar ve sosyal olaylar çıkıyor.  

ABD ve Batı Ülkelerinin de kendilerine müzâhir unsurları tüm ülkelerimizde mevcut.

Ülkelerimizde Milli Şuurla ilgili tanımların ortaklaştırılması konusunda da henüz istenen yerde değiliz. Ortak Tarih çok önemli.   

Türkiye..

40 yıldır terörle mücadele ediyor. Hâlen, Suriye’de, Irak’ta terör unsurları ile sıcak temasta, Milli Menfaatlerimiz için Libya’da, Katar’da, Sudan’da, Somali’de. NATO Üyesi olmasına rağmen en büyük düşmanlığı NATO Üyelerinden görüyor. Rusya, Çin, ABD, Fransa, Almanya gibi birinci lig ülkeleri ile menfaatleri çatışıyor. Dolayısı ile dik durması ve güçlü olması gerekiyor.

Maâlesef, geçmişin kadrolarını oluşturan kendilerinin lâik, çağdaş olduğunu iddia eden muhâlif kesimlere, FETÖ, bir kısım sağ, muhafazakâr, tarikât, cemaat yapıları ile AKPARTİ’den kopan birileri de eklendi. Oysa, bunca gayretin ülkenin etkinleştiği, Milli Sanayii Hamlesinin başladığı sürecin, yerli ve milli harp sanayinin güçlendiği dönemde, muhalif cephenin çoğaltılması sanki dış güçlerin operasyonu gibi.

Türkiye, Türk Dünyası’nın da öncüsü durumunda. Ümmet Coğrafyası’nda halklar büyük beklenti içindeler. Devletimiz ve Milletimizden beklentilere ek olarak, Cumhurbaşkanımız R. Tayyip ERDOĞAN’ın şahsına ayrıca büyük bir teveccüh var. Bunlara rağmen, “Libya’da, Irak’ta ne işimiz var? Ayasofya yetmez, Sultanahmet de müze olsun.” Diyenlerin azımsanmayacak oy oranları var.

Ülkemizde 69–75 aralığındaki Milli Cepheye ait insanımızın oylarını en az 65 seviyesinde sandıkta bir araya getiremediğimiz sürece tedirginliğimiz devam edecek.

Azerbaycan..

Karabağ’ın İşgâli sonucu ekonomisi ciddi mânâda yıprandı. Rusya’nın iç politikaya baskısı çok fazla. FETÖ ciddi tehdit oluşturuyor. Ülkenin kuzeyinde Türkiye, Güneyinde İran etkin. Tarihinde mezhebî ayrışma hiç olmamasına rağmen bu gün Türkiye ve İran etkisi ile var. Ordusunun modernizasyonuna ve petrolünün yabancı pazarlara çıkışında Türkiye ile hareket etmesi değerli. İlham ALİYEV çevresinde oluşan istikrârın desteklenmesi gerekir diye değerlendiriyorum.

FETÖ, burada da çok etkin. Aynen Türkiye gibi, damatlarla dahî kadrolaşmış durumdalar.

Kazakistan..

Rus nüfus hayli fazla. Latin Alfâbesine geçişten dahî rahatsızlık duyuyorlar. Güney Kazakistan’daki Milli Şuur ile Kuzey Kazakistan’daki arasında ciddi farklar var. Rusya yanlılarının sayısı hayli fazla. Maalesef, Fransa’da kaçak muhalifler de ülke içinde etkinleşiyorlar. İç karışıklık riski hayli çok. Nursultan NAZARBAYEV Türk Milli Şuuru için çok emek verdi. Ancak yolsuzluk dedikoduları, çocuklarının ekonomik durumu ve bürokrasideki etkinliklerini muhalifler gündemde tutuyorlar.

Nursultan NAZARBAYEV’in ülkede istikrârı öncelemesi gerek. Bu nedenle de halkın sevdiği birini devlet başkanlığına hazırlaması gerekir. Mevcut Cumhurbaşkanı liyâkatli olabilir, ancak halkta karşılığı olan bir kişi çok daha önemli.

FETÖ’cüler tasfiye edilmedi. Türk öğretmenler hâlen oradalar. İç politikada da etkinler.

Özbekistan..

İçe kapandığı dönemde ekonomiyi bitirme pahasına birçok adaletsizlikler yapıldı. Mevcut Cumhurbaşkanı ülkeyi süratle toparlıyor. Özbek Vatandaşları ülkelerine dönmeye başladılar. Burada FETÖ Örgütlenmesi zayıf.

Türkmenistan..

Maalesef, ülke iyice içine kapandı. Türk Dünyası’na dahî mesafe koydu yöneticiler. Buradaki memnuniyetsizlik her an büyük sosyal olaylara sebep olabilir.

Kırgızistan..

Ekonomisini düzeltiyor. FETÖ yönetimde hâkim. Rüşvet ve yolsuzluklardan halk çok rahatsız. Rusya yanında ABD de ülkede etkin. İstikrâra ihtiyacı var.

KKTC..

Türkiye KKTC konusunda çok rahat olmamalıdır. Mâlum Cumhurbaşkanı, Türk Ordusu’nu Kıbrıs’ta işgâlci ilân etti. Kıbrıs’ın iç dinamiklerine Türkiye el atmak zorundadır. Kıbrıs, Türkiye ve Türk Dünyası için stratejik bir konumdadır.

Yukarıdaki Ülkelere Pakistan, Katar, Sudan, Moğolistan, Ukrayna, Macaristan gibi ülkeleri de ekliyorum.

Aziz Milletim…

İstikrâr Milli Gücün en temel unsurudur.

Cumhurbaşkanımızın şahsına duyulan teveccüh ve bağlılık 35’in üzerindedir. Bu dahî O’nun etrafında siyaset üretmek için yeter.

Tüm Devletlerimiz, çıkartılabilecek kaos ve karışıklıklara karşı alternatifli planlar yapmalıdırlar. Özellikle Güvenlik Alanındaki, Ordu, Emniyet, istihbarat, Jandarma gibi Unsurların devlet ve Millete bağlılığı çok önemlidir.

15 Temmuz Örneğindeki gibi bilinçli ve zinde toplum, ülkelerimiz ve bekâmız için en büyük teminattır.

Milletimizin birlikte daha güçlüdür. Bu şuur tüm devletlerimizde halka kazandırılmalıdır.

Rusya-Türkiye İlişkileri, Türk Dünyası kapsamında çok önemlidir.

21. yüzyıl.

Rusya artık ülkesindeki Türk ve Müslüman Halkları dünyaya kapatamaz. Tüm İslâm Dünyası’nda olduğu gibi, Rusya’da da en büyük müttefikimiz, Türkiye ve Cumhurbaşkanımıza müzahir insanlardır.

Tunus’ta, Türk İstihbaratı askerlerin içindeki darbecileri darbe yapmak üzere iken tespit etti ve tutuklanarak darbe yapmalarına engel olundu. Tüm Medeniyet Coğrafyamızda aynı özen gösterilmelidir.

İstikrâr ve adalet.

Bir sistemin de yöneticilerinde gelecek teminatıdır.

         

Strateji ve Yönetim Uzmanı

Emekli Yarbay Halil MERT

 
Etiketler: Milli, Gücün, Temeli, İstikrar, ve, Türk, Devletleri’nin, Durumu,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
05 Ağustos 2021
İnsan mıyız? Öyleyse ormanlarla yüreklerimiz yanmalı..
31 Temmuz 2021
İdeoloji Bataklığından ne gerçekler görünür ne doğrular ne de Millî Menfaatler
16 Temmuz 2021
Saf tamahkâr, Hâin sahtekâr… Gelsin 15 Temmuzlar!...
25 Mart 2021
15 Temmuz.. Vicdân, Direniş, Diriliş, Tanımlama, Karşılık, Kamçı, Yol Gösterici…
31 Ocak 2021
Küresel Güç, Sosyal Medya
17 Ocak 2021
Doğu Türkistan Ata Yurdumuz
16 Ocak 2021
Asrın Nîmeti Küreselleşme, Sosyal Ağlar… Özetle; Küresel Savaş
19 Aralık 2020
Kendini Tanı, Düşmanı Tanı, Dik Dur!
14 Aralık 2020
Hicret, 27 NİSAN 2007 Muhtırası, Yeniden Tertiplenme ve “En iyi savunma taarruzdur.”
07 Aralık 2020
Partisiz Cumhurbaşkanı mı? Nerede? Ne zaman? Ve AKPARTİ’ye diyecekler
03 Aralık 2020
Milletimizin Temel Değeri: Ordu Millet
23 Kasım 2020
Millî Çözüm Arayışlarına, Medeniyet Coğrafyamızın Entegrasyonu
20 Kasım 2020
Barış güçle dâim olur. Tâkibi ve teminâtı şarttır
30 Ekim 2020
Millî Birliğimize Düşman Olan Unsurlar ve Hâl Tarzlarımız
18 Ekim 2020
Bir Gönül Hikâyesi: ASRİAD
14 Ekim 2020
Son Durum Değerlendirmesi & Yakın Tarihimizden Bakış
11 Ekim 2020
Türkiye ve Azerbaycan!... Ateşkes Tuzağından Kurtulunmalı…
04 Ekim 2020
Karabağ Harekâtı: Hedef, Nahcivan ile Birleşmek Olmalıdır!..
24 Eylül 2020
Erdoğan Düşmanlığının Arkasındaki Gerçek Hedef "BÜYÜK TÜRKİYE"
23 Eylül 2020
Akdeniz, Akdeniz.. Gelen düşman değil! Biziz..
16 Eylül 2020
Kışla/Subay, Cami/Hoca, Mektep/Öğretmen
10 Eylül 2020
Can Azerbaycan yalnız bırakılamaz!..
06 Eylül 2020
Akdeniz, Fransa, Yunanistan vs. Savaş Çıkar mı?
30 Ağustos 2020
Zaferleri ve Mâzisi İnsanlık Tarihi ile Başlayan Kahraman Türk Ordusu “30 Ağustos Taarruzu ve Zaferi” Kutlu olsun
27 Ağustos 2020
İşadamı ve Ahlak
24 Ağustos 2020
Enerji Kaynakları, Milli Mücadele ve İşbirlikçi Muhalefet
15 Ağustos 2020
Milli Menfaatler, Milli Kararlılık ve Harbi Göze Alma
14 Ağustos 2020
Milli Cephe Oluşturma, Cepheyi Çevreye Yayma
09 Ağustos 2020
Tarihten Günümüze Emperyalist Güçler ve Etkileri!.. Kim Ne? Nerede? Türkiye ve "Diriliş Muştusu"
31 Temmuz 2020
Kurbanlarla Yücelmek Yada "Halkla Paylaş Hakk'a Yaklaş"
27 Temmuz 2020
FETÖ, Kardeş Devletlerde Türkiye ve Halkımız Aleyhinde Tüm Kötülükleri Yapıyor. Olumsuz Algı Oluşturuyor Bölmeye Çalışıyor
20 Temmuz 2020
Baş ve Gardaşlar Tam Bağımsızlığa Giden Yolda Arkadaşlar!..
12 Temmuz 2020
"Ayasofya'ya İmam Olmak İsterdim"
06 Temmuz 2020
Nursultan NAZARBAYEV, Kazakeli Elbaşı, Türk Dünyası’nın Aksakalı
28 Haziran 2020
Pençe-Kartal-Kaplan ile Oyun Bozduk, Türkmen, Kürt Kardeştir.
28 Haziran 2020
Tüm Türk ve Turan Orduları Mete Han Tarafından M.Ö. 209’da kurulmuştur.
28 Haziran 2020
bncmedyahaber.com Yazarı Halil MERT Kimdir ?
Haber Yazılımı