Haber Detayı
03 Temmuz 2021 - Cumartesi 08:35
 
Lan Hector Frazer: "Cildinizin Üzerine Yerleşmiş Bir Virus İçin Aşı Olmaz"
Queensland Üniversitesi Profesör Ian Hector Frazer, “Daha önce koronavirüs için başarılı bir aşı yapmadık. Onun için çok zor.” dedi. Frazer’in bu iddiasından bu yana 14 ay geçti. Ama en önemlisi çıkan gürültü oldu. İşte o gürültüde görmediğimiz önemli hususları hatırlamak ve bugün o soruları sorman tam zamanı olduğunu düşünüyoruz.
GÜNDEM Haberi
Lan Hector Frazer:

5gvirusnews.com'un haberine göre; Queensland Üniversitesi Profesör Ian Hector Frazer, “Daha önce koronavirüs için başarılı bir aşı yapmadık. Onun için çok zor.” dedi. Frazer’in bu iddiasından bu yana 14 ay geçti. Ama en önemlisi çıkan gürültü oldu. İşte o gürültüde görmediğimiz önemli hususları hatırlamak ve bugün o soruları sorman tam zamanı olduğunu düşünüyoruz.  

 

Hayatlarının normale dönmesi için Covid-19 sıvısı bekleyenlere,  “aşı geliştirme” konusunda Avustralyalı bir uzmanın bir gerçeklik kontrolü var. Yani bu bilim insanların kaygıları  TTB’te göre, “şarlatan”  olduğu için bakalım ne demişler.

 

Gerçek şu ki, Queensland Üniversitesi'nden Ian Frazer'e göre, bu Covid-19  bilim adamlarının daha önce ilgilenmediği bir alanda zorluklar yaratıyor.

 

Profesör Frazer, geliştirilmesi yıllar süren bir aşı olan rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü aşısının başarılı bir şekilde geliştirilmesinde yer aldı.

 

Zorluğun nedeni;  kısmen virüsün bağışıklık sistemimizin korumada pek iyi olmadığı üst solunum yollarını enfekte etmesidir. Bu nedenle koronavirüsler ile ilgili  tarihsel süreçte güvenli aşılar üretilemedi.

 

Queensland Üniversitesi'nden bir immünolog olan Larisa Labzin’de, “mevsimsel grip, HPV ve diğer hastalıklar için aşılarımız olmasına rağmen, yeni bir aşı oluşturmak, mevcut olanı alıp virüsleri değiştirmek kadar basit değil,” dedi.

 

Dr Labzin , ABC Science'a verdiği demeçte , "Bir hastalığa neden olan her virüs veya farklı bakteri için farklı bir aşıya ihtiyacımız var çünkü monte edilen bağışıklık tepkisi farklıdır. Çocuk felcine karşı gerçekten iyi bir aşımız olması, aynı şeyin koronavirüs için de işe yarayacağı anlamına gelmez, çünkü çok farklı."

 

Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Zorluğu

Üst solunum yolumuzun aşıyı hedeflemek için zor bir alan olmasının birkaç nedeni vardır.

Profesör Frazer göre, "İsterseniz bu, aşı teknolojisiyle kolayca erişilemeyen ayrı bir bağışıklık sistemidir" dedi .

Üst solunum yolunuzu vücudunuzun içindeymiş gibi hissetmenize rağmen, söz konusu bağışıklama ise dış yüzey olarak kabul edilir. Bu da "Cildinizin yüzeyindeki bir virüsü öldürmek için bir aşı bulmaya çalışmak gibi bir şey."

 

Diğer bir ifade ile cildin ve üst solunum yolunuzdaki hücrelerin dış tabakası, virüslere karşı bir bariyer görevi görerek, onların vücuda girmesini engeller. Ve virüsü vücudun, "dışında" etkisiz hale getirmenin bir yolunu bulmak çok zordur.

 

Bunun nedeni kısmen, yalnızca hücrelerin dış tabakasının (eptelyal hücreler) enfekte olmasıdır; bu, ciddi bir iç organ enfeksiyonuna kıyasla aynı bağışıklık tepkisini üretmez, bu nedenle hedeflenmesi daha zordur.

 

Virüs güçlü bir bağışıklık tepkisini harekete geçirmiyorsa başarılı bir aşı üretmek zor.

Ve bir aşı, hedef hücreleri kaçıran bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarırsa, sonuç potansiyel olarak aşı yapılmamasından daha kötü olabilir.

 

Profesör Frazer, "Geçmişteki korona aşılarıyla ilgili sorunlardan biri, bağışıklık tepkisi virüs bulaşmış hücrelerin bulunduğu yere geçtiğinde, patolojiyi azaltmak yerine aslında arttırması” olarak açıkladı.

 

"Böylece SARS korona aşısı ile bağışıklama, hayvanlarda akciğerlerde, aşı yapılmasaydı orada olmayacak olan iltihaplanmaya neden oldu."

Antikorlarla İlgili Hikaye Nedir?

Antikorlar, bir virüs gibi bir tehdidi etkisiz hale getirmek için bağışıklık sistemi tarafından salınan proteinlerdir.

Şimdiye kadar koronavirüs ile enfekte olanların farklı antikor tepkileri olduğunu bulduk, bazıları zayıf, bazıları güçlü.

Merak edilen bir soru da -bir aşının işe yarayıp yaramayacağı konusunda antikor yanıtı kritik mi?

Profesör Frazer'a göre, bunu cevaplamak için soğuk algınlığına neden olan koronavirüsler hakkında bildiklerimize geri dönmeliyiz.

"Evet, [soğuk] bir enfeksiyondan sonra antikor alıyorsunuz ve evet bir süre sürüyor, ama ömür boyu değil... yıllar değil, aylar" dedi.

 

Bu koronavirüsten enfeksiyondan sonra aldığınız doğal bağışıklığın muhtemelen geçmişte gördüğümüz koronavirüsler gibi olacağını söylemek doğru olur.

 

Aylar, hatta yıllar boyunca bir miktar doğal koruma olacak, ancak bu ömür boyu olmayacak.

 

"İyi haber şu ki, birkaç ay sonra virüsle ikinci kez tekrar enfekte olursanız, muhtemelen orada ciddi şekilde hastalanmanızı durduracak yeterli bağışıklık olacaktır."

 

Aşı Seçenekleri Nelerdir?

 

Şu anda, dünyanın dört bir yanındaki ekipler, virüsü öldürmek ve gripte yaptığımız gibi aşıda kullanmaktan, enfekte hücreleri antikor üretmeye teşvik etmek için haberci RNA kullanmaya kadar, aşı geliştirmede farklı teknolojiler kullanıyor.

 

Ancak aşı geliştirmenin gerçeği, başarılı bir aşı geliştirilmeden birçoğunun başarısız olmasıdır.

 

Profesör Frazer'in öngörüsü, en olası adayın, bir kimyasala bağlı virüsün bir kısmını bir bağışıklık tepkisi veya "alt birim" aşısı oluşturmak için kullanan bir aşı olacağı yönünde.

 

"Bu [aşı türü] geçmişte koronavirüsler için hayvan modellerinde başarılı oldu ve elbette şu anda paranın büyük ölçüde yatırıldığı yer burası" dedi.

 

Başka bir tür aşı, zaten enfekte olmuş ve enfeksiyondan kurtulmuş birinden aktarılan antikor olabilir. Bu, enfeksiyonu önlemenin immünolojik bir yolu olabilir ve muhtemelen gerçek bir aşıdan daha hızlı geliştirilebilir."

 

Bu tür aşı 2003 yılında SARS ile test edildi ve yeniden enfekte olmuş laboratuvar maymunlarının kötü bir bağışıklık tepkisine sahip olmasına neden oldu, bu nedenle Sars-CoV-2 için bir aşı üzerinde çalışan birçok grup çok spesifik bir antikor tepkisi arıyor.

 

Profesör Frazer, yanlış spesifik antijeni - antikorların bağlandığı bir bağışıklık tepkisini uyaran maddeyi - seçmediğiniz sürece dar, hedefli yaklaşımın iyi olduğunu söyledi; bu durumda aynı problemle karşılaşabilirsiniz.

 

Hiç Aşı OLMAYACAK mıyız?

 

Kısmen üst solunum yollarını enfekte eden virüsler için aşı geliştirmenin zorluklarından dolayı, insanlarda herhangi bir koronavirüse karşı henüz aşımız yok.

 

Şu anda dünya çapında, bazıları insan denemeleri de dahil olmak üzere, bunu değiştirmeye çalışan birçok aşı deneyi var.

 

Profesör Frazer, bu bize başarılı bir aşı elde etmek için mümkün olan en iyi şansı verirken, aynı zamanda henüz kesin bir kazanan olmadığını da vurguluyor.

 

Son uyarısı ise "Hayvanlarda oldukça cesaret verici görünen bir şey bulsak bile şunu söylemek adil olur, henüz virüse maruz kalmamış bir grup insanı aşılamayı düşünmeden önce, insanlarda yapılan güvenlik denemelerinin oldukça kapsamlı olması gerekecek. Koruma almayı umabilirler, ancak virüsü gerçekten kaparlarsa gerçekten ciddi yan etkiler olasılığını kabul etmeye kesinlikle hevesli olmazlar."

 

Tüm bu olasılıklar son dönemlerin tek karşı çıkmanın sihirli sloganı olan,  “aşı karşıtı” olmadan ancak böyle açıklanır.

 

O zaman o soruyu biz soralım, -Cildimizin üzerinde bir virüs öldürülmeyeceğine göre, ne yapmak istiyorlar?

 

Kaynak: https://www.abc.net.au/news/health/2020-04-17/coronavirus-vaccine-ian-frazer/12146616

Kaynak: Editör:
Etiketler: Lan, Hector, Frazer:, "Cildinizin, Üzerine, Yerleşmiş, Bir, Virus, İçin, Aşı, Olmaz",
Yorumlar
Haber Yazılımı