Haber Detayı
15 Ağustos 2020 - Cumartesi 07:03
 
Erdoğan Sağ Gösterdi!.. Sol Vurdu!.. İstanbul Sözleşmesi ile İlgili Son Gelişme!?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili "Tercüme metinler yerine artık kendi çerçevemizi kendimiz belirlememiz gerekiyor" sözlerinin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Sözleşmeyle ilgili iki ayrı yol haritası gündemde. Buna göre, sözleşmedeki tartışmalı maddeye ya şerh konulacak ya da yeni bir sözleşme yapılacak. Erdoğan'ın kararını bu ay vermesi bekleniyor.
GÜNDEM Haberi
Erdoğan Sağ Gösterdi!.. Sol Vurdu!.. İstanbul Sözleşmesi ile İlgili Son Gelişme!?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir çalışma yürüttüğü öğrenildi.

4. MADDEYE ŞERH KONULABİLİR

Edinilen bilgiye göre sözleşme yeniden yorumlanıyor. Tartışmalara sebep olan "Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması" konusunu düzenleyen 4. maddede geçen "cinsel yönelim" ve "toplumsal cinsiyet kimliği" ifadelerine şerh konulabilmesi gündemde.

KADINA ŞİDDETLE MÜCADELEDE GERİ ADIM YOK

Bununla ilgili de alternatif metin hazırlığı yapılıyor. AK Parti kurmayları "Kadına şiddete sıfır tolerans mücadelemizi sürdüreceğiz. Fakat tartışmalı maddelere şerh gündeme gelebilir, bu metinle yolumuza devam ediyoruz, diyebiliriz" dedi.

Erdoğan: 'Ankara kriterleri' der ve yolumuza devam ederiz

Erdoğan, Mamak'taki 75. Yıl Parkı'nda düzenlenen AK Parti 19. Kuruluş Yıl Dönümü kutlamasında yaptığı konuşmada, İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına son noktayı koydu. Aileyi merkeze alan toplum dokusuyla uygun, özgün ve öncü metinler çıkarma potansiyeline sahip olduklarını belirten Erdoğan, 'Kopenhag kriterleri' diyeceğimize 'Ankara kriterleri' der ve yolumuza devam ederiz. '' dedi.

Erdoğan, Mamak'taki 75. Yıl Parkı'nda düzenlenen AK Parti 19. Kuruluş Yıl Dönümü kutlamasında yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddet konusundaki hassasiyetlerinin, insana olan saygı ve sevgiden olduğu kadar aile kavramına yaklaşımlarından da kaynaklandığını ifade etti.

'ÖNCÜ METİNLER POTANSİYELİNE SAHİBİZ'

 

Ne kadına şiddetle mücadelemizin zafiyete uğratılmasına ne de bir avuç marjinalin aile değerlerimizi zedelemesine izin veririz." diyen Erdoğan, Türkiye'nin bin yıllara dayanan medeniyet birikimiyle insanı ve insan onurunu yücelten, aileyi merkeze alan toplum dokusuyla uygun, özgün ve öncü metinler çıkarma potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

'ANKARA KRİTERLERİ' DER YOLUMUZA DEVAM EDERİZ

Şimdiye kadar oluşan uluslararası külliyatından da istifade ederek tercüme metinler yerine artık kendi çerçevemizi kendimiz belirlememiz gerekiyor. Hani diyordum ya 'Kopenhag kriterleri' diyeceğimize 'Ankara kriterleri' der ve yolumuza devam ederiz. Enerjimizi ve vaktimizi heba eden son tartışmanın kasıtlı bir şekilde alevlendirildiğini, bazılarının da bilerek veya bilmeyerek bu ateşe odun taşıdığını düşünüyorum. Bu ateşi körükleyenler kadına şiddetle mücadeleden veya kadınların insan haklarını tesis etmekten bir adım olsun geri gideceğimizi sanıyorlarsa şimdiden bilsinler ki hüsrana uğrayacaklardır.

YENİ BİR SÖZLEŞME DE YAPILABİLİR

Hukukçu kurmaylar, sözleşmeden çıkılması durumunda ise iki ayrı yol haritası belirledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kopenhag yerine Ankara Kriterleri ile devam ederiz" sözlerinden yola çıkılarak yeni bir sözleşmenin de oluşturulabileceği ifade ediliyor. AK Partili kurmaylar, bu durumda yasal boşluklar ve düzenlemelere ilişkin de bir rapor hazırladı. Sözleşmeden çıkılırsa, kadına şiddet yasası için düğmeye basılacak.

ERDOĞAN SON KARARI AĞUSTOS AYI İÇİNDE VERECEK

Çalışmalar ise, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak, son kararı bu ay içinde Cumhurbaşkanı'nın vermesi bekleniyor.

Öte yandan, sözleşmeye niçin karşı olunduğu da kamuoyuna anlatılacak.

 

 

 

KAYNAK :

TÜRKİYE HAZETESİ

HABER7

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Erdoğan, Sağ, Gösterdi!.., Sol, Vurdu!.., İstanbul, Sözleşmesi, ile, İlgili, Son, Gelişme!?,
Yorumlar
Haber Yazılımı