Haber Detayı
08 Ekim 2021 - Cuma 07:54
 
Dilipak’ın Trollerle başı dertte!.. “PEZEVENK” DEMEK SUÇ DEĞİLMİŞ!
Dilipak’ın Trollerle başı dertte. Anadolu adliyesinde bir savcı “Kaba hitap ve eleştiri” dedi takipsizlik verdi. “PEZEVENK” DEMEK SUÇ DEĞİLMİŞ!
GÜNDEM Haberi
Dilipak’ın Trollerle başı dertte!.. “PEZEVENK” DEMEK SUÇ DEĞİLMİŞ!

Dilipak’ın Trollerle başı dertte.

Anadolu adliyesinde bir savcı “Kaba hitap ve eleştiri” dedi takipsizlik verdi.

“PEZEVENK” DEMEK SUÇ DEĞİLMİŞ!

 

TDK  güncel Türkçe sözlüğüne göre PEZEVENK: “Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden kimse, dümbük, godoş, muhabbet tellalı, kavat, astik, dasnik” demek.

 

 

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak hakkında İlk.. K. isimli FaceBook kullanıcısının sosyal mediada "Pezevenk.. Demek ki o tutuyormuş. Pezevenk” şeklindeki paylaşım sebebi ile Dilipak’ın avukatı Faruk Keleştimur suç duyurusunda bulundu ve savcılık “kaba hitap tarzı ve eleştiri niteliğindeki sözlerin, katılanın şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması, kaba hitap ve ağır eleştiri mahiyetinde bulunduğu, bu nedenle hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı, Açıklanan nedenlerle; kamu adına; KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINAkarar verdi.

 

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Pezevenk” kelimesinin “Ermenice”den geldiği ve “kaba konuşmada Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden kimse, dümbük, godoş, muhabbet tellalı, kavat, astik, dasnik.”, “Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden anlamında kullanılan sövgü sözü” şeklinde tanımlanıyor.

 

KELEŞTİMUR: KARAR KARŞISINDA ŞAŞKINIZ!

 

Dilipak’ın avukatı Keleştimur; “Karar karşısında şaşırdık. Tabi karara itiraz edeceğiz. Yargı’da garip şeyler oluyor. Özellikle cinsiyet ve cinsellik konusunda ne yapacağımızı şaşırdık. Mesela LGBTQİ+’ın İngilizce karşılığı uluslararası sözleşmelere göre cinsel yönelik, tercih ve deneyim alanına giren, kendini bu şekilde tanımlayanlar için onur duyulacak bir davranış. Bu anlamda korunması , saygı duyulması gereken bir hadise iken, Dinen Lanetlenen, 10 emirden biri ile ilgili bir konu. Dindar bir insana böyle bir sıfat yakıştırılması açıkça hakaret ve iftira anlamı taşımaktadır. Yine Fuhuş, Fuhşiyat’la ilgili bir konu olduğu için Anayasada gençlerin korunması gereken bir husus. Öte yandan Lanzarotte’ye göre 14 yaşındaki bir çocuk, cinsel yönelim, eğilim ve deneyimi ile bunlardan birini tercih edebilir” dedi.

 

“PEZEVENK” SUÇ DEĞİLSE, “DÜMBÜK”, “GODOŞ” DA SUÇ DEĞİL

 

Av. Keleştimur, “tamam “Pezevenk” kelimesi Azericede “yol arkadaşı / Yoldaş, mesai arkadaşı” anlamına gelebilir. Ama burada söyleyen kişiye, söylenen kişiye, söyleme şekli ve maksadına bakmak gerek. Söyleyen kişi Azerbaycan Türk’ü değil. Söylenen kişi de öyle. Savcı bey de Azerbaycan Türk’ü değil. Söyleyen kişinin maksadı ve uslubu belli. Tarafların tamamının ana dili Türkiye Türkçesi. Hakaret kastı var. Pezevenk suç değilse “Dümbük, Godoş, Kadın pazarlayıcısı, Beyaz kadın tüccari, Genelev pazarlamacısı” demek de suç olmasa gerek” dedi.

 

DİLİPAK:”FAHİŞE” DEDİM DİYE KIYAMET KOPARIYORLARDI

 

Dilipak konuyla ilgili olarak “81 ilde hakkımda kadınlara fahişe dedim diye dava açtılar. Kasım ayında hem Ceza, hem Hukuk davası var, biri İstanbul’da biri Ankara’da. Ben, Bazı Holdinglerin, LGBT+’a pozitif ayırımcılık uygulama kararına karşı, “Bu fahişe ve türevlerine karşı, bunlar bunu yaparken, bizim yeşil sermaye ne yapıyor” diye, MÜSİAD çevresindeki bazı iş adamlarının sessizliğini eleştirirken, AK Partili kadınları örgütleyen birileri, size Fahişe diyor diye, 81 ilde basın açıklamaları ile, tek tip suç duyuruları ile savcılıklara başvurdular. Malum Media ve troller hakkımda günler süren yayınlar yaptılar. Beni söylemediğim bir sözden yargılarlarken, bana açıkça hakaret eden, “Kadın pazarlamacısı” diyen, (ki ben ailem dışında hanımlara dokunmam bile) kişi hakkında takipsizlik kararı verilebiliyor” dedi.

 

Davaya konu olan haber 8 Mart 2019 tarihinde “Parlemento Haber” internet sitesinde, Dilipak’ın LGBT’lilerin kendilerini Fahişe olarak tanımlayan pankartlar taşımaları üzerine yazdığı eleştiriyel yazı ile ilgili olarak  “Gerici Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak 8 Mart yürüyüşlerine katılan kadınlar için Fahişe dedi“ şeklinde verilince, haberle ilgili, haber altına eklenen yorumlar arasında V.B. imzalı birisi “onun ruhu fahişe, sözü fahişe, geleceği fahişe, geçmişi fahişe, gözünü açtığı an herşeyde fuhuş görüşor, beyni bulanmış garibimin” diye yazmıştı. Bu yazılar arasında Dilipak ve ailesine karşı daha ağır ifadeler de vardı. Eleştiriye konu olan Beyoğlu İstiklal Caddesindeki yürüyüşte LGBT örgütleri, eleştiri konusu olan sıfatlamayı, (Oro…) şeklinde pankart olarak taşımışlardı.

 

27 Temmuz 2020 de de, bu tartışma “AKP’nin Papatyaları” başlıklı yazı ile yeniden gündem oldu ve farklı çevrede tartışma konusu oldu ve konu yargıya taşındı.

 

T.C.

İSTANBUL ANADOLU

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI

 

Soruşturma No         : 2021/173076 Soruşturma

Karar No                   : 2021/79591

 

KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA DAİR KARAR

 

DAVACI                   : K.H.

MÜŞTEKİ                : ABDURRAHMAN DİLİPAK,

VEKİLİ                     : Av. FARUK KELEŞTİMUR, ANKARA

                          16390-93266-44746

ŞÜPHELİ                  : İ…. KA………..
SUÇ                           : Sesli Yazılı veya Görüntülü Bir İleti İle Hakaret
SUÇ TARİHİ VE YERİ : 08/03/2019 İSTANBUL/MERKEZ

 

 

SORUŞTURMA EVRAKI İNCELENDİ:

 

Yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı Müşteki Abdurrahman DİLİPAK vekilinin Cumhuriyet Başsavcılığımıza vermiş olduğu şikayet dilekçesinde özetle; " İ…. KA……….." isimli Facebook kullanıcısının Facebook isimli sosyal paylaşım sitesi üzerinden, şahsına yönelik "PEZEVENK.. DEMEK Kİ BAŞINI DA O TUTUYORMUŞ.PEZEVENK" şeklinde hakarette bulunduğunu, bu nedenle de şikayetçi olduğunu belirtmişse de;

Şüphelinin müştekiye söylediği "PEZEVENK.. DEMEK Kİ BAŞINI DA O TUTUYORMUŞ.PEZEVENK" şeklinde kaba hitap tarzı ve eleştiri niteliğindeki sözlerin, katılanın şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması, kaba hitap ve ağır eleştiri mahiyetinde bulunduğu, bu nedenle hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı,

 

Açıklanan nedenlerle; kamu adına; KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA,
CMK.'nun 172/1. Maddesi gereğince, karar örneğinin müşteki vekiline TEBLİĞİNE,
Müştekinin CMK'nun 173/1. Maddesi uyarınca kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün 
içinde yetkili ve görevli İstanbul Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine itiraz hakkının bulunduğuna, karar verildi. 04/10/2021

 

 

 

        Ö… F…. A….

  174530    

 Cumhuriyet Savcısı

e-imzalıdır

 

 

UYAP Bilişim Sistemindeki bu dokümana http://vatandas.uyap.gov.tr adresinden CqvzR0h-4Ttjul8 - V3/rlyR-0pvs0o= ile erişebilirsiniz.

 

 

Vedat balcı

pezevenk

Wikisözlük

 

TDK Güncel Türkçe Sözlüğe göre Ermenice, ancak TDK Tarama Sözlüğünün gidi maddesindeki 18.-19. yüzyıl tarihli Burhanda şu açıklama vardır: Pejvend Kapu tırkazına denir... ve ol şahsa denir ki kapu tırkazı gibi kendisi kapu ensesini bekleyüp zevcesi olacak yadigâr içeride bigâne ile kapanıp zevk ü safasına meşgul ola. Pezevenk ve kurumsak ve deyyus ve gidi tabir olunur. Bu açıklamaya göre sözcük Farsça pejvend kelimesinin deforme olmuş şekli olabilir. Ayrıca bkz پژوند ve ﭙازنک

Söyleniş[düzenle]

Heceleme: pe‧ze‧venk

Ad / pezevenk (belirtme hâli pezevengi, çoğulu pezevenkler)

(fahişelik) gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden kimsedümbükgodoşmuhabbet tellalıkavatastikdasnikalfons, İzbandut, kazulet, yeke, zorba.

Çekimleme / Türetilmiş kavramlar

pezevenkçepezevenkçikpezevenkkenpezevenklepezevenklipezevenklikpezevenkse

pezevenk: gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden anlamında kullanılan sövgü sözü

 

 

PEZEVENK / Kubbealtı Lugatı

 

i. (Erm. pozavak) [Kelime Türkçe’den Arapça’ya ve Balkan dillerine de geçmiştir] 
1. Yolsuz kadın-erkek ilişkilerinde aracılık eden kimse, muhabbet tellâlı, kavat, kodoş, meyâneci [Küfür sözü olarak kullanılır]: O Fehim pezevenginin bir adamı da bu heriftir (Refî C. Ulunay). Afyon mu katardı pezevenk kahveci nedir? (Sait Fâik). Bu yabancı memlekette iki buçuk aydır beş parasız oturuyor da hâlâ işi anlamıyor koca pezevenk (Bediî Fâik). 
2. tasavvuf. Yol gösteren, rehberlik eden kimse. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Dilipak’ın, Trollerle, başı, dertte!.., “PEZEVENK”, DEMEK, SUÇ, DEĞİLMİŞ!,
Yorumlar
Haber Yazılımı