Yazı Detayı
03 Eylül 2021 - Cuma 09:44
 
Turist Geldiği Sürece Çalışacak, Takım Arkadaşları Arıyoruz
Haydar Çetin / Turizm Hotel Manager
 
 

 

Turist Geldiği Sürece Çalışacak, Takım Arkadaşları Arıyoruz
 

Sezonun geç açılması ve ekip çalışmalarının sekteye uğradığı bir dönemdeyiz. Profesyonel olanların piyasalarda fazla görülmediği ve bir yerlerde beklediğini biliyoruz. Kurtlar puslu havadan, profesyoneller huzurdan yararlanmak istiyor.

 

Ekip ve takım ruhunun bütünlüğü, sadakatin nişanesidir. İşveren ve çalışanların kan uyuşumundan çıkacak enerji, hizmet kalitesinin markasıdır. Kalıcılık ise, yıllar boyu takım ruhunun varoluşudur. Yapı bitti, ortaklık paydos zihniyetinde, paylaşmasını bilmeyenlerle takım arkadaşlığı kurmanız hayal olur.

 

Turizm hizmet sektörüdür. İnsan faktörü kişiye göre değil, işe göre düzen alır. Profesyonellerin çoğunluğu bir yerlerde bekliyor. Bekledikleri tek şey, turizmin ne zaman bilirkişilere emanet edileceği. Pandemi döneminde turizm işletme mantığı, patronun arz ve taleplerine göre idare edilmeye çalışılmakta. Oysaki İşletme yöneticileri işin patronu, Mülkün sahibi paranın’da patronudur. Pandemi döneminde bunun ne anlama geldiği açıkça ortaya konmuştur. İşletme yöneticilerinin maaşı yüksek algılanıp, işin ehli olmayanlarla, ucuz maliyetle başarılacağı zannedilmekte. He canım, ömrünü mesleğe adayıp profesyonel ol, sonrada maaşın yüksek deyip şeflik kapasitesi olmayan insanı yönetici yap. Sonrada yönetici yaptığı kişiye de ekip ve takım arkadaşlarını kur de. Ekip kuracak idareci, kendisinden bilgili birini işletmeye alabilir mi. Otele nasıl yönetici deyip iş verdirmesini beklersin. İşletmenize verdiğiniz zararı, ülke turizmine verdiğiniz zararla beraber izlemek zorunda kalırsınız. Nihayetinde az eleman, çok iş mantığı kalite ve markanın düşmanı.

 

Turizm profesyonelliği; Tecrübe, alın teri, bilgi birikimin paylaşılması, ahde vefanın kazanımıdır. Bilgisiz idareciler, patronun ve çalışanların maskarası olur. Gelinen noktada yerinin adamı olmayan departman amirlerinin ve yöneticilerin işletmeye verdiği zarardır. Sonuç İşletmeler ekip arkadaşı veya takım arkadaşları ararken, bari aradıklarının keşke ne anlama geldiğini idrak edilebilseler.

 

Ülkemizde işçide var, işsizlikte var. İşin aslı turizm için, işçi fazlalığı var. Turizmde personel bulamıyoruz diyenlere, sözden fazla icraatta istikrar eksikliği var. Yıllarını turizm aşkıyla ömür verenler istikrar göremezken, yeni nesil nasıl bir ruh haliyle heyecan verebilirsiniz. İş güvencesi ile hak edişi, çalışanlarla adaletli paylaşmanız gerekiyor. Yıllardır sürdürülebilir ve geleceğin turizmi arayışlarımız devam ediyor. Çözümü çok basit aslında, Paylaşmayı biliyorsanız tabi ki.

 

Siz ekip ve takım arkadaşları arayan arkadaşlar, sizin yarına iş güvenceniz var mı?

 

İşletmelerde ekibi ve takımı kim kuruyor! Takım ve ekip ne demek! Ekip ve takım arkadaşları arayan arkadaşlar, siz neyin garantisini vererek takım arkadaşları arıyorsunuz! Pandemi öncesi altı ay iş garantisi veremez iken, şimdi kim kaç günlüğüne garanti verebiliyor. Turizmde anlık kazancın, yarınlara kaybettirdiğini kim farkındalık yapabiliyor. Ekip arkadaşı arayan arkadaşlar, şimdilerde 12 ay iş garantisi kelimesi unutulmuş durumda. Kim turizm kralının, pandemisiz dönemde ve şimdilerde çıplak olduğunu söyleyebildi. Biz yazdık ve söyledik, oldu bitti aferin mi olacak. Hiç futbolcuların takım ve ekip ruhunu inceleyebildiniz mi. 12 ay 52 hafta, 365 gün takım arkadaşları arıyor ve iş garantisi veriyor. Takım arkadaşları arıyoruz’ a dürüstçe, Turist Geldiği Sürece Çalışacak, Takım Arkadaşları Arıyoruz denilmeli.

 

Turizmde yaşayacağın bir heyecanı, paylaşacağın bir başarıyı, yaşantında ömür boyu anılarını süsleyebilmeli. Resimlere baktığında, çalışma arkadaşlarınla gurur duyabilmelisin.

 

Turizmde çalışacak iş ilanları dernek, dijital, basın, iş kur ve sosyal medyada çok fazla var. Hepsinde ortak slogan takım ve ekip arkadaşları arıyoruz. Ülkede işsizlik var diyenlere kapak olsun. İşci, iş beğenmiyor deniliyordu daha düne kadar. Şimdi işsizlik var, işçi yok denilmesine şaşıranlara, şaşırmamak elde değil.

 

Arap ve Afrika Konaklama Yatırım Konferansı AHIC, GCC'de yalnızca 2020'nin başlangıcından bu yana 3,5 milyar ABD dolarından fazla yeni otel projesi ödüllendirildi. James “Daha uzun vadede, boru hattında 27 milyar ABD doları değerinde, otel yatırımları ile sektör daha da yükselişte diyor.

 

Turizmin şu günlerde yatırım hareketliliğinin ön planda olduğu muhakkak. Yatırımlardan da anlaşılacağı gibi. Dünya turizmi akıl almaz yatırımlara giderken, siz hiç duydunuz mu, departmanlarda çalışacak personele veya yöneticilere, milyon dolarların ayrıldığını.

 

Unwto’ nun sürdürülebilir turizmin geleceğinde, hiçbir zaman iş garantisini ön plana çıkaran uygulamada icraatı var’mı. Turizm her zaman parası olanın ve olabileceklerin hayalini süsleyen, laf üretebilen, banka kredilerini kullanabilen, teşvikten yararlanan, hay haycıların, hallederiz, yaparız, göç yolda düzelir ve icraatta sıkıştığında terk edenlerin arenası olmuş durumda. Şimdilerde satılık ve kiralık işletmelerin fazlalığını, internet sitelerinde görmek gayet normal oldu.

 

Temiz turizm anlayışı olup, 12 ay iş garantisiyle turizmin gerçek işletmecileri elbette var. Kurumsallığı prensip edinmiş, değerlerimizi koruyan, öz sermayelerini seferber eden. Gerçek turizmciler sayesinde, bu günleri sevdirenlere de minnettarız. Turizmin medarı iftarları olmasa, bu günlere örnekler vererek, nasıl daha iyi olur diyebilirdik.

 

Acenteler teknoloji çağını tam yakaladı diyebiliriz. Çevrim içi ve çevrim dışı satışlarla, evden yapılan rezervasyonlar bunun kanıtı. Çağrı merkezlerinin çığır açan etkinliklerine de şapka çıkartıyoruz. Otellerin teknolojiyle barışıklığı ne kadarı sanal, ne kadarı gerçek. Elbette şimdilik sanalı gerçek göstermenin ötesinde, insan faktörünü aşabilmemiz söz konusu değil. Dijital ortamın 22.ci yüzyılında, robotlarla yapacağımız günlerde mutlaka gelecek. Fakat otelcilikte şimdilik manuel insan faktörü hakimiyetini koruyacak. Temennimiz, turizme zeval gelmesin. Kötü idarecilerin, hederine müsaade edilmesin. Sürdürülebilir turizmin oluşumunda, her turizmcinin katkısı olsun. Turizmcilerin platformu oluşturularak geleceğin turizmine ışık tutulabilsin. Yarışmalar düzenlenerek, turizmin hak ettiği yere gelmesinde herkesin ortak paydası olsun. İnsanlığın özgür bir dünyada yaşaması için, tıbbın ve duaların uyum içinde ahengine sahne olsun.

 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN
https://www.bncmedyahaber.com/yazar-kelebekler-bir-gun-umutlar-ve-dualar-sonsuza-kadar-yasar-587.html

 
Etiketler: Turist, Geldiği, Sürece, Çalışacak,, Takım, Arkadaşları, Arıyoruz,
Yorumlar
Haber Yazılımı