Haber Detayı
10 Kasım 2021 - Çarşamba 13:09
 
Kürt Sorunu Dedikleri veya Topyekûn Asimilasyon ya da Tek Tip İnsan!
Halis Özdemir yazdı. "Kürt Sorunu Dedikleri veya Topyekûn Asimilasyon ya da Tek Tip İnsan!"
GÜNDEM Haberi
Kürt Sorunu Dedikleri veya Topyekûn Asimilasyon ya da Tek Tip İnsan!

Kürt Sorunu Dedikleri veya Topyekûn Asimilasyon ya da Tek Tip İnsan!

 

Türkiye'nin Kürt sorunu var mı ya da Kürtlerin Türk sorunu var mı?
Veya Kürdün Türkle, Türk'ün Kürtle sorunu var mı?
Sorun dedikleri hepimizin sorunları değil mi?
Sorun kendi vatandaşlarımızın ASİMİLASYONU mu?


Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren "On yılda on milyon genç yarattık her yaştan" diyerek övünç yaşayanların Türkiye'de tek tip insan inşa etmek istemeleri sonucunda Türk, Kürt, Laz, Çerkes ve diğer bütün unsurlar üzerine uygulanan "öz Türkçe" denilerek başta dil gelenek ve inanç eksenli yürütülen rejimden her kesim nasibini almıştır. Türkiye bizzat kendisine dayatılan "tek tip insan" projesini zorlu yolculuktan sonra aşmıştır. O günler geride kalmıştır. O günlerde yaşanan örnekler üzerinden propaganda yürütülmesi o günleri bu millete dayatanlar kadar abesle uğraşmaktır, boşuna gayretten ibarettir.


Türkiye o günleri ve o zihniyetleri çoktan tarihin derinliklerine gömmüştür.


Peki şimdi Türkün Kürtle, Kürdün Türkle bir sorunu var mı dersiniz?!
Tabi ki yok. Şimdiye kadar da olmadı.


Geçtiğimiz günlerde görmek, gezmek için ailece Mardin ve Diyarbakır'a gittik. Mardin ve Midyat adeta canlı tarih ansiklopedisi gibi. Midyat'ta Süryaniler başkaca Hristiyanlar ve Müslümanlar kapı komşu yaşıyorlar. Gözlemlerimiz ve sohbetlerimizde anladığımız aralarında hiçbir sorun olmadığıdır. Midyat’tan önceden Avrupa’ya göçmüş  süryaniler tekrar Midyat’a dönmeye çalışıyorlarmış.


Diyarbakır Peygamberler şehri. Milattan sonra 481 yılında yapılmış Ulu Camiiyi ziyaret ettik. Hz. Süleyman Camiini ziyaret ettik Hz. Ömer, Peygamberimizin vefatından 7 yıl sonra Diyarbakır'ı fethetmiş ve her iki eseri camiye çevirmiş. Diyarbakır 7 Peygambere ve 27 sahabeye ev sahipliği yapmış olduğu için de haklı olarak "Peygamberler Şehri Diyarbakır" ünvanını almış. Diyarbakır'da ünlü "Remzi Ciğerci"sindeci yemek yedik. Ününü hak etmiş ciğerci hesabı alırken bize misafirperverlik gösterdi ve ikramda bulundu. Şehir pırıl pırıl. Kalkınmış gelişmiş ve zenginliği çarşılarına yansımış. Özet olarak Türkiye'nin kalkınmış gelişmiş şehirlerinden hiçbir farkı yok.


Ne Mardin'e ne de Diyarbakır'a doymadık inşallah ilk fırsatta tekrar gitmek istiyoruz.
Siz değerli okurlarımız şayet bölgeye gitmemişseniz mutlaka giderek oraları ve oralarda yaşan vatandaşların vatanperverliklerini ve misafirperliklerini bizzat yerinde müşahade etmenizi öneririm. Salgın öncesi Urfa ve Gaziantep'e gitmiş aynı intibalarla dönmüş ve bölge vatandaşlarımızın  vatanperverliği ve misafirperverliğiden bahsetmiş ve yazmıştım.


Kürt sorunu var mı?


Öncelikle siyasetçiler özellikle muhalefet partileri bu konu üzerinden oy devşirme hesabı veya öyle anlaşılacak davranış ve beyanlardan imtina etmeliler. Konuyu bütün vatandaşlarımız için insan hakları, gelirin adil dağılımı, adaletin yargının işlemesi bağlamında ve bütün Türkiye için ele almalılar. Yoksa sadece Kürt sorunu var demenin kimseye bir faydası yoktur. Türkiye'de her bölgenin bölgesel sorunları elbette vardır. Zaten siyasetçilerde bütün sorunları çözme vaat ve önerinde bulunmalılar.


Gerçekten bu soruyu her bir vatandaşın kendisine sorması lazım.


Önce ben kendime sorup sesli düşünecek ve düşüncelerimi açık yüreklilikle yazacağım!
Ben Türküm merhum annem Adige gaberdey (Çerkes)idi.


Çok yakın Kürt dostlarım komşularım oldu ben kendilerinden incinmedim. Umarım onlar da benden incinmemiştir. Benim Kürt komşularım ve Kürt arkadaşlarımla sorunum olmadı özellikle Kürt Türk müzkeresi de olmadı ne benim ne de Kürt tanıdıklarımın böyle bir sorununu görmedim. Ama kendileri ile insanlığın sorunlarını dil din ırk fark etmeksizin müzakere ettik, mazlumların dertleri ile dertlendik.
Peki ne oluyor? Nereden çıkıyor "KÜRT SORUNU"


Öncelikle böyle bir yapay sorun Türkiye'nin birliğine dirliğine kast eden dışarda ve içerde Türkiye düşmanlarının yapay olarak ürettikleri sorundur.


Türkiye'de Türkün de Kürdün de sorunları var!


Türkiye'de maalesef adalet sorunu, ekonomik sorunlar, kayırmacılık, partizanlık ve bürokrasinin içselleştirdiği ve bir türlü çözülemeyen vatandaşa tepeden bakma sorunu öteden beri var. Türkiye'de herkesin yaşadığı sorunlar aynı.


Türkiye'de Kürt Adige Laz vs milletvekili olmak istemiş de olamamış mı? Bürokrat Vali Subay Hakim Savcı aklınıza ne gelirse işadamı hatta Cumhurbaşkanı olmak istemiş de olmamış mı?
İnönü, Özal Kürt değiller mi?


Efendim dil sorunu varmış? Şu anda okullarda tercihli olarak isteyen istediği dili öğrenebilmektedir. Ve öğrenmelidir bu vatandaşların en tabi hakkıdır.


Devletin dili çift dil olmalıymış!


Mahkemelerde resmi dairelerde iki dil olmalıymış?


Adliyeye gideceksiniz Kürt mahkemesi Türk mahkemesi Laz mahkemesi Gürcü mahkemesi öyle mi?
Far'zu mahal bir Türk ile bir Kürt mahkemeye gitti hangi mahkemede dava görülecek?Veya hangi dil ile yargılama yapılacak? Böyle bir şeyin uygulaması hayata geçmesi mümkün olabilir mi? Böyle bir uygulamanın toplumda nasıl bir ayrışmaya sebep olabileceğini hiç düşünebiliyor musunuz!
Olmayacak duaya amin demekten başka bir anlamı var mı?


Böyle bir şey ne Kürt ne Adige ne de Laz sorunu değildir. Ülkeyi ayrıştırmak bölmek için ağzının salyası akanların ellerini ovuşturanların propaganda ile vatandaşa empoze ettikleri beklentilerdir. Kürt Kürtçe konuşabildiği gibi diğer bütün unsurlar kendi dillerinde konuşmaları serbesttir. Ve  konuşabiliyorlar.
Hasılı Türkiye'de Türkün Kürtün Lazın Adigenin Camileri bir, mezarlıkları bir, düğünleri bir.
Birbirinden kız alır kız verirler akrabadırlar.


Bu milletin arasına nifak sokanlara fırsat vermeyin ve hadi ordan deyin. Hadi ordan!
Türklerin olduğu gibi Kürtlerin de kahır ekseriyeti Müslümandır. İslam IRKÇILIĞI reddeder. Onun içinde tarih boyu milletimiz birlik beraberlik içinde yaşamışlardır. Kıyamete kadar da birlik ve beraberlik içinde yaşayacaklarına inancımız tamdır.


Benim Kürtlerle sorunum yok Kürtlerin benimle sorunları yok!

O halde sorun nedir?


PKK terör sorunu vardır öncelikle terörden bölge halkı muzdariptir. Türkiye'nin maddi manevi enerjisini harcamaktadır. 


Sorun varsa o da topyekün insanlığın sorunlarıdır. Onu da hep birlikte çözeceğiz.
Yitik medeniyetimizi tekrar inşa edeceğiz. Etmeliyiz.


Kürtler Türk soyundan mıdır? tartışmalarına gelince;


Meydan lauresse (K) Kürt bahsinde Kürtlerin Türk ve Kürtçenin Türkçe kökenli olduğu uzun uzun anlatılmaktadır.  

      
Bilimsel etimolojik tanımlar bir yana insanlar kendisinin etnik kökeni olarak nasıl hissediyor ve nasıl tarif ediyorsa o dur. Gerisi gereksiz tartışmadır.


Tartışmasız tarihi bir gerçek vardır o da Türk Kürt Laz Adige vb hepsi kardeştir ve Türk millettini oluşturur.


Zaten herbirimiz Hz. Adem’in çocukları değilmiyiz!


Geçmişte ülkemizde kendisini  rejimin sahipleri görenlerin uygulamalarını kaşıyarak eski defterleri karıştırarak kimse bir milim yol alamaz. Her fert zihin altını temizlemeli tek millet tek devlet olduğumuz asla unutmamalıdır. Dış güçler falan demeye gerek görmüyorum! Türkiye'nin iç huzursuzluğundan kimler yararlanıyor kimlerin işine yarıyorsa bu işi onların kaşıdığını söylemeye hacet yoktur. Bir de KÜRT olmadığı halde KÜRT IRKÇILIĞI yapanlara, TÜRK OLMADIĞI halde TÜRK IRKÇILIĞI  yapanlara lütfen dikkat!


Parçala böl yut! Politikalarına topyekün millet olarak asla müsaade etmeyeceğiz.
 

Kalın sağlıcakla


Vesselam

 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN
Halis Özdemir / Gazeteci - Yazar - Program Yapımcısı Tencere (bncmedyahaber.com)

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kürt, Sorunu, Dedikleri, veya, Topyekûn, Asimilasyon, ya, da, Tek, Tip, İnsan!,
Yorumlar
Haber Yazılımı