Reklamı Geç
HABER DETAY
Kadir Sütçü: Malatya Depremi İçin Günler Öncesinden Uyardım!
Deprem tahminleriyle tanınan Kadir Sütçü, Malatya’da meydana gelen depremi sosyal medya hesapları üzerinden "Dikkat, dikkat!" ifadeleriyle günler öncesinden takipçilerine duyurduğunu açıkladı. Sütçü, canlı yayında yaptığı açıklamada, meteorolojik olaylar ile depremler arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, bulut hareketleri ve hava akımlarının yer altındaki enerjinin sinyallerini verdiğini savundu. Bilim dünyasının mesafeli duruşuna rağmen çalışmalarına ara vermeden devam eden Sütçü, karınca kolonisi gözlemlerinden elde ettiği verilerle öngörülerini doğruladığını belirtti. Toplumun bilinçlenmesi için yaptığı çağrılarla dikkat çeken Sütçü, yetkililerin bu verilere kayıtsız kalmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2024 - Pazartesi 06:10
GÜNDEM

Kadir Sütçü, Malatya Depremi İçin Günler Öncesinden Uyardığını Canlı Yayında Açıkladı
 

Deprem araştırmaları ve tahminleriyle tanınan Kadir Sütçü, son Malatya depreminden önce sosyal medya platformu “Instagram” ve “X” takipcilerine "Dikkat, dikkat!" ifadelerinin yer aldığı bir görselle takipçilerini uyardığını açıkladı. Canlı yayında yaptığı açıklamada, bu tür uyarıları deprem riskine karşı önlem alınması amacıyla paylaştığını belirten Sütçü, takipçilerinden gelen geri dönüşlerin de kendisi için önemli olduğunu vurguladı.


Malatya Depremi Sonrası Sivas’ta Sarsıntılar: Deprem ve Hava Durumu Arasındaki İlişki Gündemde


Malatya'da yaşanan depremin hemen ardından Sivas’ta sarsıntıların hissedilmesi, deprem ve meteoroloji arasındaki potansiyel ilişkiler konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bilim adamları ve uzmanlar arasında depremi önceden tahmin etme imkânları ile doğal olayların birbirini nasıl etkilediği üzerine çarpıcı görüşler gündeme geldi.


Deprem ve Meteoroloji İlişkisi Mümkün mü?


Geleneksel olarak depremler, yer altındaki tektonik hareketlerle açıklanırken; jeofizik ve meteorolojik olaylar birbirinden ayrı disiplinler olarak ele alınır. Ancak Türkiye’de Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, atmosferik olaylar ve depremler arasında ilişki olduğunu her fırsatta ifade ediyor. Kadir Sütçü, sıcaklık değişimleri, bulut hareketleri ve yağış gibi meteorolojik olayların yer hareketleriyle bağlantılı olduğunu gözlem ve deneylerine dayanarak her fırsatta dile getiriyor.
 

Kadir Sütçü ’nün açıklamasına göre:


"Depremler sadece tektonik olaylar değil, aynı zamanda bulut hareketleri ve hava akımlarıyla da ilişkili. Küçük depremler doğanın nefes alması gibidir ve bu esnada atmosferde değişimler gözlemlenir."


Bilim Adamlarının Karşıt Görüşleri


Bazı akademisyenler bu teoriyi spekülatif bulurken, Kadir Sütçü karşıt görüşlere aldırış etmeden yıllardır b alanda çalışmalarına devam ediyor ve farklı disiplinlerde araştırmaların devam ettiğini belirtiyor. Özellikle, hayvanların sıra dışı davranışları ya da atmosferdeki anormal hareketlerin depremlerden önce gözlemlenmesi bilim dünyasında uzun süredir tartışılıyor. 1975 yılında Çin’de bir depremin hayvanların farklı davranışlarıyla önceden tahmin edilmesi buna örnek olarak veriliyor. Kadir Sütçü, 1999 Düzce depreminden sonra kurduğu karınca kolonisiyle ilginç bir gözlem yaptığını belirtiyor. Sütçü ’ye göre, kolonideki karıncalar 300 kilometrelik bir dairesel alan içinde meydana gelecek depremleri önceden hissediyor. Bu tahminleri, gerçekleşen depremler ve rasathanelerin açıkladığı verilerle karşılaştırarak doğruladığını ifade eden Sütçü, bu alandaki çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Ancak hâlâ geniş kabul gören bilimsel yaklaşım, depremlerin jeolojik süreçlerle ilişkilendirilmesi gerektiğini savunuyor. Programda bu tür düşünen bilim adamlarına yanıt E. Tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan’dan geldi ve bu konuda şöyle dedi:


"Evet depremleri tektonik hareketlerle açıklamak doğru bir yöntemdir. Ancak farklı disiplinlerde yapılan gözlemler ve karşılaştırmalı araştırmalar, bu tür teorilerin değerlendirilmesi için yeni kapılar aralayabilir."


Hava Durumunun Depremle İlişkisini İncelemek Mümkün mü?


Uzmanlar, atmosferik olayların büyük depremler öncesinde bir tür uyarıcı olabileceğini tartışıyor Kadir Sütçü’ye göre, yer altındaki enerji birikiminin yüzeye sızması, bulut oluşumunu ve basınç değişimlerini tetikliyor.

 

"İngiltere gibi depremsiz bölgelerde hava sürekli sisli ve kapalı olurken, deprem hareketliliği olan bölgelerde hava dinamik ve değişken olur. Depremler enerji boşalttığında atmosferde ani değişimler meydana gelir."


Yerel Gözlemler ve Teknoloji Kullanımı


Meteorolojik analizlerle depremleri ilişkilendiren Sütçü, uydu görüntüleri ve yapay zekâ destekli veri analizi yöntemleriyle çalışıyor. Depremleri takip edip sosyal medya üzerinden her gün canlı yayın yaparak topladığı verileri izleyicileriyle paylaştığını depremlerin önceden bilgisini verdiğini ifade ediyor:

 

"Sabah yürüyüşlerinde hava durumunu gözlemleyip fotoğraflar çekiyorum. Daha sonra uydu verilerini inceliyor ve takipçilerime aktarıyorum. Bu şekilde insanlar doğa olaylarını daha iyi anlamaya başlıyor."


Bu gözlemler, teknolojinin sağladığı imkânlarla halkın daha bilinçli hâle gelmesini sağlıyor. Ancak birçok bilim adamı, Sütçü ‘nün bu çalışmalarına bir göz gezdirip araştırmalar yapacağına bu tür verilerin sistematik analizlerle desteklenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor bu konuda parmağını kıpırdatmıyor.


Deprem Tahminleri Üzerine Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?


Deprem tahminleri konusunda dünya genelinde çalışmalar yapılsa da, bilim adamları kesin zamanlama yapmakta zorlanıyor. Galileo’nun çalışmalarından esinlenen bazı bilim adamları, eksik bilgi sebebi ile atmosferik faktörlerin depremlerle bağlantılı olmadığını ileri sürüyor. Ancak henüz bu alanda bilimsel konsensüs sağlanabilmiş değil.

 

Sonuç Olarak Depremleri Anlamak İçin Disiplinler arası Yaklaşım Şart


Malatya ve Sivas’taki sarsıntıların ardından yapılan tartışmalar, depremlerle ilgili bilgilerin yalnızca jeolojiyle sınırlı kalmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Hava durumu, hayvan davranışları ve meteorolojik olaylar gibi faktörlerin daha geniş bir perspektiften incelenmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

 

Her ne kadar bilim dünyası bu tür teorilere mesafeli yaklaşsa da, toplumu bilinçlendiren projeler ve araştırmalar, farklı bakış açılarına kapı aralıyor. Depremleri önceden tahmin etmeye yönelik çalışmalar, yeni ufuklar açarken, Kadir Sütçü ‘nün canlı yayınlarda yaptığı doğru tahminler dikkat çekiyor. Özellikle son programda dile getirdiği tahminlerin gerçekleşme oranlarına bakıldığında, bilim insanları ve yöneticilerin bu bulgulara kayıtsız kalması düşündürücü. Peki, neden bu konuda daha fazla araştırma yapılmıyor? Burada yorumu siz değerli okurlarımıza bırakıyoruz. Gerçekler ortada, takdir sizin!

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.