Metaverse ve Gençlik: Sanal Oyunların Gizli Tehditleri
Araştırmacı Gazeteci, yazar, Prodüktör Muhammet Binici'nin "Ben Kimim? Silik Yüzlerin ve Kanadı Kırık Kuşların Hikayesi" adlı esereninin tanıtım programında, oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini ve bu oyunların görünmeyen tehlikelerini anlattı. Konuşmasına başlarken çocukların üzerindeki tehlikelere yoğunlaşarak özellikle ebeveynlerin dikkatini çekmeye çalıştı. "Benim çocuğum yapmaz, benim çocuğum etmez, benim çocuğumun ne işi var ki?" diyen ebeveynlerin çocuklarının da bu tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Binici, çocuklarımızın yaşadığı iki dünyadan bahsetti: görünen ve görünmeyen dünya. Görünen dünya, şu anda içinde bulunduğumuz konferans salonu; görünmeyen dünya ise çocuklarımızın oluşturduğu sanal dünya. Çocukların bu sanal dünyada neler yaşadığını göstermek için bir istatistik paylaştı. Salonda bulunan 100 kişilik dinleyici kitlesine "Bu oyunu bilen var mı?" diye sorduğunda, hemen hemen herkesin oyunu bildiğini gördü. Ancak "Oynayan var mı?" sorusuna sadece dört kişi olumlu yanıt verdi.
Çapraz bir soru sorduğunda: "Arkadaşı oynayan var mı?" Bu soru, avukatlar ve savcılar tarafından iyi bilinen bir yöntemdir. Sorunun cevabında, salonun yarısından fazlasının arkadaşlarının bu oyunu oynadığını belirttiği görüldü.
Bu oyunlardan birinin intihar eylemini talimat veren bir oyun olduğunu belirtti. Bir zamanlar "Mavi Balina" olarak bilinen bu oyun, bugün "Metaverse, ya da başka bir isim farketmez" adı altında varlığını sürdürüyor. “Bu oyunlarda çocuklar, anneleri ve babaları yaşasın diye intihar etmeye yönlendiriliyorlar.” Dedi.
Binici, Diyanet olarak "Metaverse gençliğini yetiştirmeliyiz" derken, Metaverse'ün ne olduğuna dair eleştirilerini de dile getirdi. Metaverse'de çocukların gerçek dünyadan koparılarak, soğuk ve izole bir ortamda bırakıldıklarını, sanal gerçeklik gözlükleri takılarak orada cennet gibi bir dünya yaşamaları sağlandığını belirtti. Ancak, bu sanal cennetin, gerçek dünyada ciddi tehlikeler içerdiğini vurguladı.
Binici, bu sanal dünyadan gerçek dünyaya döndüklerinde, çocukların anne ve babalarına karşı olan davranışlarının nasıl değiştiğine dikkat çekti. Eşcinsellikten bahsederken, intihar konusunu daha ileriye taşıdı ve bu çocukların intihar etmelerinin önlenmesi için hala yeterli önlem alınamadığını ifade etti.
Konuşmasının sonunda, ebeveynlerin ve yetkililerin çocukların sanal dünyadaki tehlikelerden korunması için daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
|
||
|