Reklamı Geç
HABER DETAY
Sütün Oluşumu, Süt Üretimi, Hayvan Takip Sistemleri, UBS Hayvancılık - TEKNOVIA 93. Bölümü Sizin İçin İnceledik
Muhammet Binici'nin hazırlayıp sunduğu yönetmenliğini yaptığı ve daha yayınlandığı ilk andan itibaren beğenileri üzerine toplayan Teknovia'nın 93. bölümü; Sütün Oluşumu, Süt Üretimi, Hayvan Takip Sistemleri, UBS Hayvancılığın Teknolojik Yapı Taşları üzerineydi. BNC Medya olarak programı baştan sona sizin için deşifre edip inceledik. İşte tüm ayrıntılar!..
04 Eylül 2022 - Pazar 10:10
GÜNDEM


TARİHDEN GÜNÜMÜZE SÜTÜN HİKAYESİ & SÜTÜN OLUŞUMU
 

"Arkeolojik ve genetik veriler, sığırların ilk olarak yaklaşık 10.500 yıl önce yabani yaban öküzünden evcilleştirildiğini gösteriyor.


Süt insanoğlu için her dönem vazgeçilmez oldu.


Türklerde de sütün hikâyesi asırlar öncesine dayanıyor. Sütü elde edebilmek için önce hayvandan sağılması gerekiyor. Bildiğimiz en eski yöntem normal yani elle sağımdı.  Daha sonra otomatik sağım makinaları ile bireysel güğümlere sağım yapıldı. Teknolojinin de gelişmesi ile otomatik sağım makinelerine geçildi.


Daha sonra büyük işletmelerde ve büyük çiftliklerde de olduğu gibi balık kılçığı denilen sistemlerle toplu sağım denilen sistem kullanıldı. Günümüzde ise artık tek tek hayvanın kendi kendine sağım yapılabildiği robotik sistemlere geçiş yapıldı.


Türkiye'de ağırlıklı hoştayn, montofon ve simental inekleri var. Ülkemizde yeni yeni montofon ve simental cins ineklerde yaygınlık kazanmaya başladı. Bu türler beslemesi kolay süt verimi fazla inekler arasında yer alıyor..


Süt işletmelerinde verimliliğin artılması için temel yapılar vardır. Bunlar; beslenme, süt üretimi, meme sağlığı ve bu unsurların yönetimidir.


Süt üretimi hayvan sağlığı ile başlayıp beslenme ile dengeleniyor. Beslenmede yapılan rasyonun yapısı, hayvanın, genel kondisyonu, ahır şartları, hijyeni, hayvanın refahı süt üretiminde esas konuları teşkil ediyor. İşte bütün bunlar memenin yapısı sağlığını ve sütün verimliliğini etkileyen faktörler.


Beslenme inek için çok önemli. Sütün sağlıklı üretilebilmesi için  su, suyun kalitesi, suyun hayvana sunuş tarzı öncelikler arasında geliyor. Çünkü günlük bir hayvan, 80-100 litre civarında su tüketiyor ve bir inek günde 50-100 litre arası geviş getirip işkembedeki faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyor. Hayvanın 20 litre süt üretebilmesi için memeden 6-10 ton kan geçiyor. Aynı zamanda


Bu programımızda size teknolojinin bu alanda geldiği son nokta olan robotik sistemi anlatacağız. Düşünün 8 milyarın üzerinde insana robotik sistemler olmasa idi süt ve süt ürünleri zamanında ulaştırılabilir miydi?


Teknovia daha önce ubs'nin uçak köprülerinden hava alanı pist aydınlatma sistemlerine kadar bütün aşamalarını ekranlarınıza taşımış teknoloji aldığımız ülkelere UBS'nin nasıl teknoloji sattığını siz sevgili izleyicilerimizle paylaşmıştı. Şimdilerde hayvan gazı polemiği yapıldığı bir dönemde UBS, bundan tam 3 yıl önce UBS Hayvancılığı hayata geçirerek sözde bilim adımlarına ve hayvancılık için politika üretenlere yine örneklik teşkil etmeye devam ediyor.


İşte UBS Hayvancılığın Antalya Korkuteli ilçesinde iki ayrı lokasyonda son teknoloji ile yaptığı UBS hayvancılık bu örneklerden sadece bir tanesi!..

 

Süt Üretim Çiftliklerinde Çiftleşme Yöntemi, İneklerin Doğum Aşamaları ve Genetik Takip 

 

Bu gördüğünüz ineklerin hepsi anne adayı. Kimisi ilk kez anne olacak kimisi 5.6.7 kez. Süt üretim çiftliklerinde geleneksel çiftleşme yöntemi yerine artık tohumlama yöntemi kullanıyor. İnekler Erkek sığır görmeden tohumlama yöntemi ile gebe kalıyor her ineğin cinsine göre tohumlama yapılıyor ve bu süreç yakından takip ediliyor.

 

Tohumlama süreci düveyi yetiştirme ile başlıyor. Düvelerin düzgün beslenme ve gelişim sürecine göre ideal tohumlama Aralığı 14-15 aylık oldukları zaman.


Tohumlamada Genetik devamlılık çok önemli hayvanların şimdiye kadar ait olduğu soy bağı ne kadar önemli ise bundan sonrada ineğin verimliliğin düşmemesi ve sağlıklı bir genetik yapının devam edebilmesi için hayvanın doğum süreçleri yine aynı titizlikle takip edilmeli sonraki kuşakların da soy bağları mutlaka kayıt altına alınmalı
 


Hayvancılıkta Mevsimler Etkiler İneklerin Doğum Zamanlarını ve Süt Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?

 

Doğal ortamların etkilediği mevsimsel değişiklik gibi etkenler doğum zamanları ve süt verimliliğinde çok önem arz ediyor. Profesyonel hayvancılıkta mevsimsel etkiler devre dışı bırakılabiliyor. Yazın klimalarla havayı ısıtılarak veya soğutarak kışın ahırların etrafında gerekli perdelemeler yapılarak ineklerin yaşam alanları aynı derecelerde stabil tutulabiliyor. Bu da işletmelerin mevsim etkileri minimize ederek ineklerin 12 ay boyunca süt sağım, tohumlama ve doğum işlevlerinin kesintisiz yapılabilmesini sağlıyor. Doğum yapan inekler 30 gün içinde kendi süt verimliliğinin zirvesini zorluyor. Süt verimliliğinde zirveye ulaşan bu inekler özel tasarlanan ayrı yaşam alanlarına özel pik ahırlarına alınıyor.

 


İneklerde Gebelik Süreci ve Bu Dönemde Beslenmenin Önemi


Hayvanın 3 dönemde daha iyi beslenmesine dikkat edilmeli

Bunlar;

- İneğin gebeliği süresince ve gebeliğin son 2 ayı

- İneğin doğuma hazırlama dönemi

Ve Hayvan doğum yaptıktan sonra ilk 100 gün çok önemli.

Çünkü bu dönemler de hayvanlar Hem lohusalığı yaşayıp atlatmak da hem yoğun Süt verimi sağlamakta

 


 

Süt Verimini Etkileyen Faktörler 


Hemen olmasa da süt verimi gebelikle birlikte azalmaya başlıyor. Hayvan gebe kaldıktan sonra son 4-5 ay süresince süt veriminde gözle görünür bir düşüş yaşanıyor. Bu nedenle hayvandan elde edilen süt verimini inek son kuruya çıkana kadar titizlikle takip edilmeli ve toplam verimin düşürülmemesine gayret gösterilmeli.


 

Soframızdan eksik etmediğimiz sütün oluşumu nasıl oluyor biliyor musunuz?

 

Memenin çok iyi bir metabolizma göstermesi memede ancak mükemmel bir kan temini ve hareketi ile sağlanır. Sütün oluşumu için bu kan temininin yanında özellikle iyi oluşmuş bir lenf sistemi de gereklidir. Memeden günde 90.000 litre kan geçmektedir. Süt alveol hücrelerinde sentezlenir. Sütün bazı unsurları direkt olarak kandan geçerken, büyük kısmı da kandaki temel yapı taşlarıyla yeniden sentezlenmektedir. Süt bileşiminin yaklaşık 88'i sudur.

 

UBS Hayvancılık; Hayvancılığı Geleceğe Taşıyor!..

 

UBS Hayvancılık, Antalya Korkuteli merkezli 2 ayrı lokasyonda tesis ettiği işletmelerle hayvancılığı geleceğe taşıma gayesinde. Tesislerin biri Korkuteli ilçesinin hemen yanı başında diğeri ise havası suyu ve doğası ile yaylayı aratmayacak bir yükseklikte şehir merkezine 8 km uzaklıkta. Mimarisi içinde yaşayan hayvanları stresten uzak tutmak ve konforları için köşesiz olarak özel tasarlanmış yapılar. Eşi benzeri olmayan bu tesislerde asırlar öncesinden gelen doğallık ve tazelik teknoloji ile birleştirilmiş.   

 

 

HAYVAN TAKİP SİSTEMLERİ VE UBS HAYVANCILIĞIN TEKNOLOJİK YAPI TAŞLARI
 

UBS Hayvan Çiftliğini 1500 ineğin yaşadığı büyük bir köy olarak düşünebilirsiniz. Peki, bu kadar çok inek nasıl en iyi şekilde sevk ve idare ederek yönetilir? Nasıl fazla verim alınır. UBS her alanda olduğu gibi bu konuda da teknolojiyi en iyi kullanan işletmelerden biri..

 

  • Her hayvan UBS Hayvancılık için çok önemli UBS hayvancılığın kullandığı teknoloji ile Hangi hayvan gebe?
     
  • Buzağılama döneminde ineklerin anlık durumu
  • İnekler sıcaktan ya da başka nedenlerden streste mi?
     
  • Yemi zamanında ve uygun tüketiyorlar mı?
     
  • UBS yeni ve gelişmiş teknolojik sistemleri kullanarak gerçek zamanlı bilgiye her an ulaşabiliyor
     
  • Bu da UBS’nin olumlu ya da olumsuz olaylara zamanında müdahale etmesine imkân sağlıyor

  • Gerçek Zamanlı Grup Rutini Uygulaması ile dilediği zaman grupların nasıl hareket ettiğini görebiliyor
     
  • Sistem, olağandışı hareket ve geviş getirme ile ilgili grup veya sürü düzeyinde bilgilendirme sunabiliyor.
     
  •  Hareket grafiğinde meydana gelen herhangi bir sapmada grubu her an kontrol altında tutabiliyor.
     
  •  Grup düzenliği takip uygulamasıyla ineklerin yemleme değişikliklerine verdiği tepkiyi en iyi şekilde takip ediyor.
  • Uzun dönemde ineğin geviş getirme trendini analiz ederek grup düzeyinde tüm düzensizlikleri takip edebiliyor.
     
  • UBS böylece sorunları hızlı bir şekilde belirleyip iyileşmeleri izleyebiliyor.
     
  • Buzağılama dönemi takip uygulamaları ile ara dönemde bulunan ineklerin sağlıklı bir şekilde takibini yapabiliyor.
     
  • Gerçek zamanlı uyarı ve bilgilendirmelerle hızlı bir şekilde hayvanlara müdahale edebiliyor ve problemleri en az hasarla atlatıyor.
     
  • Kullanılan sistem, tüm olası buzağılama öncesi ve sonrası tehlike ve problemli durumlarda gerçek zamanlı uyarılarda bulunabiliyor.
     
  • Gebelik ihtimali uygulaması ile suni tohumlama başarısını belirlemede düşükleri tahmin etmede açık gün sayısını azaltmada ve sürüden ayırmaya karar verme sürecine katkı sağlıyor. Suni tohumlama sürecinin ölçülmesine yardımcı oluyor.
     
  • Sistemde verilen puanlamaya göre gebelik testi yapmaya ve düzenli kızgınlık takibi yapmaya ya da gebelik pozitif karar vermeye olası hata durumunu kontrol etmeye davam edebiliyor.
     
  • Sıcaklık ve nem indeksi raporu ile sisteme bağlı olabilen ısı sensörleri sayesinde ahır ortamını takip edebiliyor.
     
  • Böylece inekler rahat ediyor ve ısıtma soğutma maliyetleri azalıyor
     
  •  Sağlıklı ve verimli bir hayvan sürü yönetimi için UBS Hayvancılık Teknolojinin yapı taşlarını en iyi şekilde kullanıyor.

  

İŞTE SADECE BU YÜZDEN UBS DOĞRU ZAMANDA DOĞRU KARARLARI VERİYOR.

 

Çünkü UBS Hayvancılığın mottosu; sadece ineklerin değil tüm canlıların hayatı UBS için önemli!..

 

 

İnek Gazı Polemiğine TEKNOVIA'dan Cevap

 

Bazı kendini bilim adamı diye tanımlayanlar var ve öyle bir şeyi iddia ediyorlar ki yenilir yutulur cinsten değil. Neymiş efendim ineklerin çıkardıkları gazlar tüm dünyadaki fabrikalardan ve fosil yakıt yakan araçların tamamından daha fazla doğayı kirletiyormuş.

 

Zavallı inekler 1 milyar nüfus ile 1000 km kalınlığında ve 510 milyon kilometre yüzey alanını kaplayan hacmi, 510 milyar kilometre küpü, gazla dolduracak öyle mi? Buna matematik bilmeyen çocuklar dahi inanmazlar.

Bir ineğin 1 metre küp hacmi olsa, ömrü boyunca 10 metre küp gaz çıkarsa, 10 milyar metreküp gaz eder. Bu rakam 10 kilometre küp demektir. Dünyanın atmosferinin hacmi 510 milyon kilometre küp, yani inekten çıkan gaz türkiye üstünde uçan bir sinek kadar yer işgal eder. Artık bu sözde bilim adamları nereden nemalanıyorsa onların borularını çalıyorlar. Ne diyelim takdiri sizin yorumlarınıza bırakıyoruz."

 

 

HEPSİ VE DAHA FAZLASI İÇİN
 

İlgili Video

Web Tv'de Görüntüle

Bu videoyu yorumlamak ve paylaşmak için ayrıca tıklayın.




Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.